Pagini

Oameni și Locuri

luni, 2 mai 2016

Religia neînvierii



Cineva mi-a spus cu mult timp în urmă că scopul diavolului este moartea omului. Poate că lucrurile au stat așa pînă la Învierea lui Hristos. De-atunci încoace însă, și pînă la sfîrșitul lumii, diavolul urmărește mai ales ca noi să nu înviem. Avînd în vedere numărul și calibrul teologilor și specialiștilor în religie din zilele noastre, eșecul diavolului este tot mai puțin probabil.
Unii ortodocși sînt morți. Unii morți sînt ortodocși. Dar toți merită o șansă. Nu neapărat pentru că sînt ortodocși, ci în special pentru că sînt morți.
Și unii, și alții sînt lipsiți de șansa de a se auzi strigați de dincolo de mormînt. Încă din timpul vieții, oamenilor li se vorbește despre viața veșnică ca despre un fel de moarte, așa că moartea li se va părea de la bun început un lucru familiar. Dacă Învierea e un fel de moarte, atunci de bună seamă că moartea nu poate fi la rîndul ei decît un fel de înviere.
Cum ar putea învia acei oameni care nici măcar nu știu că sînt morți?
Învierea nu are sens într-o lume în care nimeni nu știe de Hristos, și nici într-o lume în care oricine poate fi Hristos în afara lui Hristos însuși.
Din păcate, atunci cînd reușești să ajungi pînă la mormîntul sufletului unui om, acesta îți arată minunatele imagini simbolice cu care specialiștii în istoria religiilor i-au decorat pereții. Pe tavanul mormîntului este de regulă o boltă înstelată. Iar cu o lege morală care i se potrivește, fiind condiționată cultural, care suflet ar mai resimți nevoia unei învieri?