Pagini

Oameni și Locuri

joi, 29 noiembrie 2018

EUropa – un nou sezon


Fanii au primit cu bucurie vestea continuării serialului fantasy EUropa, un nou sezon fiind lansat cu doar două zile în urmă (https://www.mediafax.ro/cultura-media/emmanuel-macron-si-klaus-iohannis-vor-lansa-sezonul-cultural-franta-romania-17708384). Noutățile au fost anunțate deja în discursului lui Macron cu ocazia aniversării a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. În viziunea lui Macron, naționalismul este principalul vinovat pentru cele două războaie mondiale. Imperialismul german este o victimă inocentă.
Un jurnalist de la The Wall Street Journal este însă de părere că „în Europa Centrală şi de Est, războiul a demonstrat valoarea, nu pericolele, naţionalismului. A distrus imperiile birocratice transnaţionale care le negau libertatea polonezilor, lituanienilor, cehilor şi multor altora. [...] Postnaţionalismul este o fantezie occidentală, nu o tendinţă la nivel global, iar pacea durabilă nu poate fi construită pe o bază atât de instabilă.” https://www.mediafax.ro/externe/wall-street-journal-gafa-lui-emmanuel-macron-despre-nationalism-europa-occidentala-confunda-lectiile-primului-razboi-mondial-cu-adevaruri-universale-17650919
Cu siguranță, jurnalistul american nu l-a frecventat pe Lucian Boia, altfel ar fi știut că nici o națiune nu este destul de mare pentru a împiedica marșul istoriei către împlinirea unei Europe Mari, alcătuită din mai multe minorități inferioare și una superioară, cea germanică. Un proiect nu atît anti-naționalist, cît anti-național, care promovează „o EUropă unită a unor naţiuni-minoritare dominate de majoritatea relativă a naţiunii-minoritare germane (Mircea Platon, „Dînd târcoale Marii Uniri de la 1918: cu donuts și soda pops”, Convorbiri Literare, noiembrie 2018, http://convorbiri-literare.ro/?p=10435, un eseu din care putem înțelege că succesul unui curent de gîndire, precum cel al „Școlii Boia”, nu depinde neapărat de calitatea și valoarea ideilor și nici măcar de oportunitatea lor, ori de raportul dintre cerere și ofertă. Depinde exclusiv de ofertă, în virtutea principiului că pînă la urmă publicul o va accepta din simplul motiv că este unica ofertă rațională, corectă, sănătoasă. Poate că ar trebui să schimbăm stadionul, ori să închidem televizorul înainte de a ne obișnui cu lipsa de gust și toxicitatea gogoșilor și sucurilor și serialelor fantasy pe care elita intelectuală ni le oferă cu atîta generozitate).