Pagini

Oameni și Locuri

joi, 13 decembrie 2018

Sărbătoarea Nașterii Cui?

Normal ar fi ca formularea „Sărbători de iarnă” întrebuințată de unii redactori ai posturilor publice de radio (Radio România Cultural și Radio România Muzical) să se regăsească anul viitor în apropierea Sfintelor Paști în expresia „Sărbători de primăvară”.
Să nu ne grăbim să vedem în acest tip de comportament o formă de secularizare, de corectitudine politică sau chiar de materialism ateist. Dimpotrivă, aș spune că putem vedea aici, după decenii de relativism religios, o formă de respect veritabil față de sacru. Cînd nimic nu mai e sfînt, totul e sacru. Cînd nu mai există Adevăr, oricine și orice poate pretinde că este adevărat.
Este o formă de demență spirituală de masă, de îndrăcire efectivă tolerată și încurajată de BOR.
Dacă dependența BOR de intelectualii de dreapta (https://alexandruracu.wordpress.com/2018/12/08/crucea-de-pe-mall-si-cruciada-penibililor/#comment-4296) este justificată prin incultura crasă și prostia patentă a majorității ierarhilor și clericilor, este inexplicabilă totuși lipsa de reacție a clerului ortodox față de mesajul agresiv relativist și pluralist al patriarhului elitei de dreapta, domnul Andrei Pleșu.
Dl Pleșu și-a aruncat plasa gnostică în apele pe care BOR le sfințește la fiecare Bobotează. Faptul că apa e sfințită nu-i salvează pe pești; sfințirea apelor le cere și peștilor, și pescarilor să se sfințească la rîndul lor. În plasa gnostică, însă, totul e deja sacru.
De aceea „Sărbătorile de iarnă” au înlocuit Crăciunul, Sărbătoarea Nașterii Domnului: nu pentru că am devenit seculari, ci pentru că am devenit mai religioși decît am fost vreodată. Am descoperit în sfîrșit „Magia Sărbătorilor”. 
Cu prețul adevărului.
După cum observa David Mills (fost redactor-șef la First Things și Touchstone Magazine, adică un fel de Sever Voinescu creștin, presupunînd prin absurd că ar putea exista așa ceva),
 „Credem despre creștinism că este ceva incredibil de puternic și că el oferă un minunat set de idei și imagini. Dar creștinismul este bun doar pentru că este adevărat, iar ideile și imaginile sînt minunate doar pentru că sînt adevărate. Nu i-am înțeles niciodată pe oamenii care își găsesc alinarea și curajul în Sărbătoarea Crăciunului în timp ce refuză toate evenimentele care s-au întîmplat și care au făcut povestea Crăciunului cu putință.”