Pagini

Oameni și Locuri

luni, 23 septembrie 2019

The Carpathian Kindergarten


Prostia, incompetența, lașitatea și poate chiar complicitatea autorităților în cazul de la Caracal reprezintă o invitație deschisă pentru pedofilii din toată lumea: „Explore the Carpathian Kindergarten” tinde să devină brandul nostru de țară. Chiar dacă controversata adopție a Sorinei de la Baia de Aramă nu poate fi comparată cu tragedia de la Caracal sau cu cea foarte recentă care a dus la moartea Mihaelei Adriana Fieraru din județul Dâmbovița, înmulțirea acestor cazuri, în care victimele sînt copii, demonstrează pericolul real în care se află copiii din România.
Trebuie să așteptăm înmulțirea acestor atacuri asupra copiilor noștri pentru a înțelege că România a devenit o destinație în turismul sexual pedofil? Autoritățile par să fie uneori depășite profesional, alteori suspecte de-a dreptul. Nu trebuie să așteptăm nimic bun din partea lor. Singurul lucru pe care-l vor face va fi să aloce și mai mulți bani pentru siguranța copiilor – a copiilor lor, desigur.
Copiii sînt vulnerabili în drumul lor de la școală spre casă. Una dintre măsuri ar fi să le cerem să nu mai meargă singuri, ci doar în grup. Dar sînt vulnerabili și în școală, și în casă, fiind oriunde țintele traficanților, falșilor prieteni sau ale anonimilor de pe rețelele de socializare.
Dorind să laude un smartphone la rubrica de review-uri a unui magazin on-line, o mamă spunea: „E un telefon foarte bun, fetița mea îl ține în mînă toată ziua”. Lăsînd la o parte riscurile utilizării unui dispozitiv pentru o perioadă atît de îndelungată („toată ziua”?), problema este că la capătul unui telefon foarte bun se pot afla oameni foarte răi.
Ca părinți, știm ce avem de făcut. Dar pentru unii dintre noi este mai comod ca fetele și băieții noștri să țină un telefon în mînă toată ziua. În felul acesta ne putem vedea liniștiți de treabă. Copiii noștri, mai mici sau mai mari, sînt bine. Pînă cînd cineva va dori să exploreze din nou grădinița carpatină.