Pagini

Oameni și Locuri

joi, 24 august 2023

Omul eșuat

 

Populația a primit recunoscătoare explicația „statului eșuat” pentru cazurile tragice din ultimele zile. Dar statul român nu este eșuat, ci a fost anexat de blocul euro-atlantic și, odată cu el, toate instituțiile statului: educația, sănătatea, cultura, economia, apărarea etc. Dezumanizarea tot mai răspîndită din societatea noastră nu este determinată însă de această relație de vasalitate a statului român în raport cu puterile occidentale. Dimpotrivă, tocmai pentru că ne dezumanizăm ajungem să acceptăm și chiar să dorim dependența de Vest.

În fapt, această dezumanizare este efectul alegerii făcută de tot mai mulți dintre noi după 1990, cînd pe lîngă vechea obligație morală de a fi om a apărut noua alternativă a posibilității de a deveni un om de succes. Cînd majoritatea este formată din oameni, chiar și omul de succes este obligat să rămînă om. Dar cînd majoritatea este alcătuită din oameni de succes, atunci succesul, prestigiul și respectul pot fi cumpărate sau doar mimate de oameni de nimic. Este unul dintre fenomenele care însoțesc de regulă prăbușirea unei lumi. Această prăbușire ar putea fi împiedicată în măsura în care ne-am propune să redevenim oameni. Dar avem impresia că dacă am fi oameni de succes am putea avea șanse sporite de supraviețuire, chiar dacă acest succes nu este asigurat decît de buna părere despre sine. De altfel BOR și-a asumat misiunea de a-i oferi omului noua imagine a omului de succes prin practicarea dezvoltării personale. Și atunci, pretindem să fim tratați ca atare fără să înțelegem că un om de succes nu are nimic altceva în afara succesului sau a visului succesului. De aceea, nu poți salva un om de succes și, la drept vorbind, nu-l poți nici ucide: este suficient să-i ameninți succesul.

Dacă statul român a eșuat este pentru că ne-am compromis propria umanitate cînd am ales visul american, fapt care a dus nu doar la eșecul statului, ci și la cel al familiei, al culturii, al bisericii.