Observația lui Paul Kingsnorth, „Mi-am dat seama că mă implicam alături de ecologiști lipsiți de orice formă de atașament față de orice mediu existent” („I realized that I was dealing with environmentalists with no attachment to any actual environment”, „Confessions of a Recovering Environmentalist”, https://orionmagazine.org/article/confessions-of-a-recovering-environmentalist/), este valabilă din păcate și în privința mediului ortodox în care a intrat cu speranța că va întîlni ceva în plus în raport cu sensibilitatea păgînă cultivată de Kingsnorth pentru o lungă perioadă înainte de convertirea sa la ortodoxie (sugeram încă din momentul botezului său că există riscul ca ortodoxia românească păgînizată să-l convertească în schimb, vezi la http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2021/02/nicaieri-nu-i-ca-acasa.html).
În ortodoxia New Age, care a înlocuit în ultimele două decenii ortodoxia tradițională românească, Kingsnorth a fost primit ca o confirmare superioară a panteismului ortodox. Cel puțin asta demonstrează cuvîntul înainte semnat de Dumitru Constantin-Dulcan, neurologul de rit astral din BOR, la traducerea în română a unei colecții substanțiale de eseuri ale scriitorului englez (https://www.libris.ro/mai-putem-salva-lumea-confesiunile-unui-ecologist-SAC978-606-797-984-8--p33361300.html). Este sugestiv că volumul lui Kingsnorth a apărut în cadrul colecției „Noua spiritualitate” a editurii Școala Ardeleană; iată în ce constă această nouă spiritualitate în viziunea marelui inițiat Constantin-Dulcan:
„Noua Spiritualitate este emanația unei Noi Științe care s-a conturat îndeosebi către sfârșitul secolului abia încheiat. Sunt aduse tot mai multe argumente care pledează pentru originea spirituală a Universului.
Viziunea materialistă asupra lumii a permis crearea unei civilizații tehnologice avansate, cu indubitabile avantaje pentru ameliorarea condiției umane. În același timp însă filosofia care a motivat-o nu a reușit să evite actuala criză globală. Suntem tot mai nesiguri pe destinul nostru, mai angoasați, mai aproape de autodistrugere.
Colecția noastră se deschide, așadar, tuturor cărților menite să propună o soluție de ieșire din impasul lumii contemporane, să avanseze o ipoteză coerentă sau să adauge o nouă valență demersului spre o lume mai bună.
Nimic nu se va schimba în drama lumii actuale dacă rămânem la aceeași gândire. Acesta este motivul pentru care toți comentatorii fenomenului social optează pentru o Nouă Spiritualitate. Respectul pentru viață, nevoia de schimbare a fiecăruia dintre noi în acord cu Legea fundamentală a Universului, care postulează înfăptuirea binelui, a frumosului, a armoniei, și nu a urii și a dezbinării, constituie esența Noii Spiritualități. (Dumitru Constantin-Dulcan)” (https://scoalaardeleanacluj.ro/shop/noua-spiritualitate-c-137/)
Dieta Minții, de Adina Moldoveanu, este o altă carte apărută în cadrul colecției „Noua Spiritualitate” a editurii Școala Ardeleană pentru a ne ajuta să ne punem în acord cu Legea fundamentală a Universului (https://scoalaardeleanacluj.ro/shop/noua-spiritualitate-c-137/dieta-min%C8%9Bii-p-573.html?zenid=njksg0r6cmojh7g2es2gk3iia5). Următoarele informații ar trebui să fie lămuritoare pentru orice creștin ortodox care a rămas credincios învățăturii Bisericii:
„Adina Moldoveanu este strategist coach, trainer, speaker motivațional, terapeut și consilier spiritual cu o vastă experiență în domeniul dezvoltării personale. Fără a se limita la vreun sistem sau la o credință anume, a fost dintotdeauna interesată de domeniul spiritualității. Este fondatoarea Centrului Freistar, o platformă internațională ce formează și crește oameni pentru crearea unui business de calitate bazat pe dezvoltarea personală și cultivarea valorilor spirituale. În prima sa carte, Calea Căii, Adina Moldoveanu a sintetizat ani de studii și cele mai diverse experiențe spirituale, pe care le-a reformulat de o manieră cât mai practică și accesibilă, sub forma unei discuții cu propriul Maestru Interior, pe care fiecare dintre noi o poate purta pentru a răspunde unor întrebări existențiale și cotidiene. Impactul studiului Kabbalah la Universitățile din New York, Londra și Tel Aviv deschide noi porți către cunoaștere. În urma acestor ani de interacțiune cu persoane din diferite domenii, dar și implementând prin exemplul propriu, fundamentează Conceptul Mind's Diet. Acest concept vine să împărtășească rețeta succesului de lungă durată relevând tehnici adaptate din cărțile sfinte. Cea de-a doua carte, Mind's Diet, a fost publicată pentru prima oară în SUA și a fost bestseller pe Amazon în fața unor nume de răsunet, precum John Maxwell, fapt ce a atras atenția Fox News, unde autoarea a și fost invitată. Revenită în România, a decis să revizuiască și să cumuleze cele două cărți pentru o experiență completă a cititorului. În periplul vindecării, această carte vă propune o structurare spirituală a valorilor printr-o relație sacră cu Sursa.” (https://scoalaardeleanacluj.ro/shop/noua-spiritualitate-c-137/dieta-min%C8%9Bii-p-573.html?zenid=njksg0r6cmojh7g2es2gk3iia5)
Am avut din păcate ocazia să semnalez apelul la „Maestrul Interior” și invocarea sa ca autoritate filocalică în institutele de teologie ortodoxă din România (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2022/11/magia-isihasmului-si-ortodoxia-new-age.html); am scris de asemenea și despre autoritatea de care se bucură în BOR marii inițiați precum Dulcan sau Bădescu (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/01/regretatul-dumnezeu-si-noua.html).
Orice atitudine spirituală este convertită astăzi, inclusiv în Biserică, într-un efort de împăcare cu sine și cu cosmosul. Spiritualitatea este redusă la un efort de calibrare, de echilibrare și orientare a unor energii. În ordinea ortodoxiei păgîne de astăzi nu poate exista o împăcare și cu Dumnezeu din simpul motiv că în panteism nu poate exista întîlnire, ci doar iluminare. Întîlnirea se poate realiza doar între persoane, dar spiritualitatea ortodoxiei de astăzi evită persoana din același motiv pentru care evită și crucea: este antihristică.