Pagini

Oameni și Locuri

miercuri, 12 iunie 2024

John Mearsheimer: „Europa nu are o politică externă independentă”

 

 

Notă: Am tradus în continuare un fragment dintr-o intervenție de săptămîna trecută a profesorului Mearsheimer (https://www.youtube.com/watch?v=Iai9iSYxOlI  fragmentul respectiv începe la minutul 5). Convingerea lui că prezența americană în Europa este necesară pentru a împiedica un nou război european este contrazisă chiar de războiul din Ucraina, provocat tocmai de extinderea prezenței americane spre Ucraina – adică spre Rusia –, proiect pe care politologul american l-a considerat de la început o garanție pentru război. Poate că europenii nu s-au opus proiectului – cel puțin nu atît de hotărît cum consideră Mearsheimer că ar fi trebuit să o facă – și pentru că au fost asigurați că în eventualitatea unui război, acesta va fi purtat direct de americani, care-și vor respecta angajamentul care a justificat prezența lor pe continentul european în primul rînd și vor plăti pentru riscurile asumate prin extinderea NATO. Iar această convingere poate că le-a reaprins speranța, cel puțin francezilor și nemților, că luptînd împotriva rușilor pînă la ultimul american vor putea elibera în sfîrșit Europa de prezența militară americană.

Însă ce mi se pare important de reținut din acest comentariu este dependența totală a țărilor europene de Statele Unite cel puțin în privința politicii externe, aspect subliniat și repetat de Mearsheimer pînă la refuz, în scopul evident de a-i face pe europeni să creadă că prezența NATO în Europa este un lucru bun în primul rînd pentru Europa (făcîndu-i pînă la urmă tot pe europeni responsabili pentru tragedia din Ucraina). Această dependență este valabilă inclusiv pentru țările europene care nu fac parte din UE, ceea ce arată ridicolul întregului discurs „suveranist” autohton, care pretinde că statul român ar putea avea o politică independentă dacă ar fi condus de patrioți. Acesta mi se pare de altfel că este unul dintre principalele motive pentru care filmul „21 de rubini” a fost atît de criticat tocmai în zona fundamentalistă: pentru că vorbește deschis despre felul în care grupările care se pretind ortodoxe, naționaliste și anti-sistem sunt întreținute de Servicii, aspect asupra căruia voi reveni în următorul episod al recenziei mele dedicată acestui film (pentru prima parte, vezi la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2024/05/despre-filmul-21-de-rubini-i.html). (Gh. Fedorovici)

 

*

 

John Mearsheimer: Europenii au acceptat o lume în care Statele Unite oferă securitate statelor europene. Și în schimb, europenii fac practic ceea ce Statele Unite vor să facă în domeniul politicii externe. Deci, atunci cînd vorbiți despre acest concept de Europa, este foarte important să înțelegeți că Europa nu are o politică externă independentă. O parte din explicație ține de faptul că Europa este compusă din state independente. Dar, mai important, Europa nu are o politică externă independentă, deoarece le este obligată Statelor Unite. Statele Unite asigură securitatea Europei, în principal prin NATO. În schimb, europenii fac ceea ce vor americanii să facă. Și, în opinia mea, aceasta nu este, în cele din urmă, o situație foarte sănătoasă.

Nu cred că Europa ar putea deveni vreodată un hegemon regional, cu siguranță nu fără Statele Unite. Statele Unite sunt în această privință extrem de importante, sunt lipiciul care ține Europa unită. Majoritatea oamenilor nu înțeleg asta. Dar dacă ai luat Statele Unite din Europa – hai să presupunem că punem capăt NATO. Nu mai există NATO, nu mai există angajament militar american față de Europa. Europenii ar fi singuri. Țări precum Germania ar trebui să își asigure securitatea pentru că Statele Unite nu ar fi acolo cu umbrela de securitate asupra Germaniei. Și dacă Germania și-ar asigura securitatea, acest lucru nu ar face Țările de Jos foarte fericite. Nu ar face foarte fericite Franța sau Polonia. Deci nu ar fi o situație bună. Și, desigur, acesta este motivul pentru care țărilor europene le place ideea de a avea Statele Unite în Europa. De aceea, statele europene iubesc NATO, pentru că umbrela de securitate americană împiedică țările europene să concureze între ele pentru securitate. Și se pot concentra în schimb asupra prosperității, deoarece americanii oferă securitate. Dar problema este, așa cum am spus mai devreme, că atunci deveniți, voi europenii deveniți obligați față de Statele Unite și trebuie să faceți lucruri pe care americanii vor să le faceți. Și, apropo, extinderea NATO în Ucraina este un exemplu perfect în acest sens. Cînd această decizie a fost luată în aprilie 2008, atît Angela Merkel, cît și Sarkozy, care era președintele Franței la acea vreme, s-au opus extinderii NATO în Ucraina, afirmînd că asta ar duce la dezastru. Desigur, au avut dreptate.

Dar americanii au insistat asupra extinderii NATO în Ucraina. Europenii au cedat, așa cum se întîmplă aproape întotdeauna, iar rezultatul final este că avem acest dezastru astăzi. Așadar, dacă europenii ar fi fost mai puternici și ar fi fost capabili să facă față americanilor și să le spună că extinderea NATO în Ucraina este o idee fundamental rea, Europa nu ar avea toate problemele cu care se confruntă astăzi. Dacă europenii îi îndepărtează pe americani și încearcă să dezvolte, să-i spunem o politică externă europeană, ceea ce se va întîmpla este că Europa se va fractura și se va ajunge ca fiecare stat să-și formuleze propria politică externă. Nu vei avea o politică externă europeană. Deci, europenii se află în această situație teribilă în care trebuie practic să accepte dictatele Statelor Unite pentru a-i păstra pe americani în Europa.

Nu există o soluție bună la problema asta. Nu cred că este în interesul Europei să se desprindă de Statele Unite. Cred că țările europene au un interes profund înrădăcinat în a menține umbrela securității americane deasupra capului lor. Dar, în același timp, cred că europenii ar trebui să se opună atunci cînd americanii au ceea ce eu aș numi idei nebunești din punct de vedere strategic. Cred că ar fi avut foarte mult sens dacă francezii și germanii și alte țări europene ar fi respins expansiunea NATO și ar fi făcut tot posibilul pentru a-i determina pe americani să încheie războiul din Ucraina mult mai devreme. Adică, imediat după ce a început, dar europenii nu s-au opus. Europenii i-au urmat pe americani. L-au urmat pe Fluierașul din Hamelin. Iar rezultatul final este că rușii vor cîștiga în Ucraina, iar acest lucru va avea consecințe cu adevărat negative pentru NATO și pentru Europa în general. Cert este că NATO și-a pus reputația în joc. Rușii cîștigă și Ucraina pierde. Aceasta va fi o înfrîngere devastatoare pentru NATO și va slăbi alianța. Și dacă vreți să vă amintiți, așa cum am vorbit puțin mai devreme, există dispute importante și linii de fractură în interiorul Europei. Francezii și germanii, de exemplu, sunt foarte supărați unul pe altul astăzi din cauza discuției lui Macron despre introducerea trupelor franceze în Ucraina. Germanii au fost revoltați de declarația lui. Și aveți tot felul de separări în Europa. Ungaria este un alt exemplu. Viktor Orban vorbește în moduri care înfurie multe alte țări europene. El, desigur, este supărat pe acele țări. Deci, există toate aceste clivaje în Europa care sunt chiar sub suprafață. Dacă NATO ar suferi o înfrîngere umilitoare în Ucraina, aceste diviziuni ar fi exacerbate. Și în plus, europenii ar începe să pună la îndoială relația transatlantică. Ar pune sub semnul întrebării din ce în ce mai mult discernămîntul Americii, capacitatea Americii de a-i proteja. Și acesta nu ar fi un lucru bun. Așa că acum cred că vor exista consecințe negative semnificative odată ce va deveni clar că Ucraina a fost un eșec, ceea ce a fost.

Acesta este un mit care a fost creat în Occident pentru a genera sprijin pentru continuarea ajutorului Ucrainei. Adevărul este că în Statele Unite, și chiar în Europa, dar mai ales în Statele Unite, mulți oameni au ajuns la concluzia că sprijinirea Ucrainei în acest război este inutilă, dacă nu chiar contraproductivă. Și administrația Biden are o problemă uriașă pentru a obține acest ajutor pentru Ucraina prin Congres. Deci, ceea ce fac Statele Unite și aliații săi europeni este să se implice în accentuarea amenințării și argumentează că rușii sunt o a doua Uniune Sovietică sau o a doua Germanie nazistă. Și dacă nu-i oprim în Ucraina, ei vor cuceri destul de curînd toată Europa de Est, apoi vor cuceri Europa Centrală și de Vest. Și, înainte să-ți dai seama, vor debarca pe plajele de la Dunkerque și acesta va fi sfîrșitul lumii. Aceasta este o prostie. Rușii nu au capacitatea militară și nici măcar interesul să cucerească toată Ucraina.