Pagini

Oameni și Locuri

vineri, 7 iunie 2024

Votul informat

 

Întrucît ni se spune că este important să votăm în cunoștință de cauză, ar fi util să ne testăm discernămîntul politic. Cel mai bun test rămîne realitatea, desigur, însă, după cum știm de la intelectualii creștini ai României, realitatea nu este doar interpretabilă, ci mai ales redefinibilă. Propun prin urmare un exercițiu de realism politic prin care îi invit pe cititori să reflecteze la posibilitatea ca unele partide să corespundă următoarelor propoziții:

 

1. Suntem indestructibili și infinit adaptabili, conservatori și progresiști în același timp. Dovadă că am renăscut din propria muie.

2. Suntem vulnerabili, dar asta nu contează. Important este să crezi. Să crezi că Serviciile, Bruxellesul, Washingtonul, în fine, că Cineva are nevoie de noi din motive pe care este mai bine să nu le știți.

3. Noi credem în familie, să moară mama și copilașii noștri dacă mințim. Credem și în Dumnezeu, că e băiat de băiat.

4. Teoretic, România nu poate fi salvată, pentru că asta înseamnă să o salvezi de români. Din fericire, există numeroși străini care vor binele României și care sunt dispuși să ne ajute în acest sens.