Pagini

Oameni și Locuri

sâmbătă, 13 iulie 2024

Ordinea schimbării

 

Pînă în epoca modernă, lumea a trăit în ordinea permanenței în sensul că se raporta la un adevăr perceput drept permanent și obiectiv. De cîteva sute de ani trăim într-o ordine opusă, și anume în ordinea schimbării, lucru cu care unii dintre noi încă nu s-au obișnuit, pe care alții nu vor să-l recunoască și pe care cei mai mulți, inclusiv dintre cei care-i sunt favorabili, nu-l înțeleg. Esența schimbării constă în desființarea permanenței în vederea înlocuirii vechii ordini cu cea nouă.

Fiecare individ modern dorește schimbarea și nu acționează decît în perspectiva schimbării, chiar dacă ceea ce a rămas uman în el dorește totuși să păstreze și ceva neschimbat. Lucrul acesta este însă imposibil. În ordinea schimbării, totul este schimbat și în primul rînd ceea ce se împotrivește schimbării.

Am aflat recent că statul elvețian le-a luat fiica adolescentă unor părinți care s-au opus schimbării genului ei biologic (https://www.activenews.ro/stiri/Poveste-de-cosmar-pentru-doi-parinti-din-Elvetia-Statul-le-a-luat-fiica-pentru-ca-au-refuzat-sa-i-aprobe-tranzitia-de-gen-190597, vezi articolul original la https://www.lifesitenews.com/news/swiss-authorities-take-teen-girl-from-family-after-parents-refuse-to-endorse-gender-transition/?utm_source=daily-world-2024-07-13&utm_medium=email). Cel mai probabil, fiica nu a făcut altceva decît să-și asume premisa fundamentală a modernității, dorind să se schimbe în mod real, nu doar declarativ, deși legislația elvețiană permite și acest lucru:

 

„În 1993 a fost conturată o procedură legală pentru înregistrarea schimbărilor de sex în urma intervențiilor chirurgicale de reatribuire a sexului, deși din 2010 autoritățile au urmat o practică de înregistrare a schimbărilor de sex fără nicio cerință de intervenție chirurgicală. Din ianuarie 2022, oamenii își pot schimba sexul legal prin autoidentificare. Constituția Elvețiană din 1999 (art. 8) garantează egalitatea de tratament în fața legii, specificând „modul de viață” ca unul dintre criteriile protejate împotriva discriminării.” (https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Switzerland)

 

Este posibil ca fata să nu se creadă băiat. Dincolo de tot teribilismul, de toată dorința de a șoca, de a-și pedepsi părinții, de a pretinde atenție, un adolescent care ajunge să se gîndească la schimbarea de gen nu face decît să fie consecvent consensului social modern, urmînd logica modernității. În această logică, o fată care se gîndește să devină băiat nu vrea de fapt să se vadă băiat, vrea doar să se vadă altfel, sperînd că în felul acesta va vedea altfel. În ordinea schimbării, a vedea diferit, a simți diferit nu înseamnă decît a vedea cu adevărat, a simți cu adevărat – înseamnă să fii cu adevărat. Dacă nu ar fi atît de grăbiți să se convertească la spiritul timpului, teologii și ierarhii ortodocși ar fi putut vedea că modernitatea, inclusiv în ipostaza ei gnostică, îi sustrage omului relația cu ființa oferindu-i în schimb promisiunea că-și va putea dobîndi ființa prin creativitate, imaginație și reinventare de sine.

Problema ține așadar de gîndirea modernă, de gîndirea care privilegiază schimbarea, transformarea, diferența – alteritatea, noua melodie furată din saloanele elitei de liderii ortodocși, încîntați de ritmul ei suprinzător. Interesul pentru transformare a început cu gîndirea magică a Renașterii și a dus la modernitatea care a generat Revoluția Industrială, revoluțiile și totalitarismele moderne, societatea de consum, societatea deschisă și globalizarea. Toate aceste episoade au produs un om nou, un om schimbat, o formă de salvare și o variantă de sfînt: super-eroul american este un individ transformat, dar este important să înțelegem că supra-puterile lui vin ca un dar superior care confirmă și răsplătește transformarea prealabilă

Transformarea poate fi radicală, sau poate fi făcută pas cu pas. Dar fiecare individ transformat devine un supererou, chiar dacă nu și-a pus decît o simplă mască: „Până când vom reuși să învingem virusul care ne-a schimbat tuturor modul de viață, va trebui ca la școală să respectați câteva măsuri speciale, concepute pentru a nu pune în pericol sănătatea voastră și a celor dragi. Fiecare dintre voi veți avea ocazia să fiți un supererou care, atunci când poartă mască, se spală des pe mâini și ascultă îndrumările cadrelor didactice, își ocrotește părinții și bunicii, cei mai expuși pericolului de a se îmbolnăvi.” (https://newsweek.ro/educatie/video-klaus-iohannis-catre-elevi-veti-avea-ocazia-sa-fiti-supereroi-purtand-masca?utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=rss_ultimaora#)

 Cu toate acestea, a-i reproșa statului modern un obiectiv sau doar o intenție transformatoare riscă să trădeze o neînțelegere gravă a spiritului modern: modernitatea nu a transformat doar omul și societatea, ci și statul, din care a făcut nu atît un agent al schimbării, cum se teme în continuare segmentul fundamentalist și cum și-ar dori cel progresist, ci un garant al schimbării. În realitate, agentul schimbării este reprezentat de elita intelectuală, care a reușit să-și împrăștie ideile în societate prin intermediul școlii și Bisericii, transformînd astfel societatea odată cu școala și cu Biserica.

Procesul transformator, care sfîrșește prin a fi legiferat de stat, dar pleacă de fiecare dată de la elită la societate, este evident și cu toate acestea responsabilitatea elitei intelectuale nu este recunoscută de fiecare dată decît prea tîrziu, de regulă de noua generație de intelectuali care abordează curajos erorile înaintașilor doar pentru a camufla noile proiecte transformatoare în care este implicată, formînd noua conștiință socială a indivizilor (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/12/despre-actualul-consens-social.html vezi și la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2023/12/schimbare-transformare-mutare-si-noua.html), necesară pentru a obține sprijinul statului în vederea impunerii și protejării noului ciclu transformator.

După cum se poate vedea mai jos din cazul elvețian, societatea este și aici, ca peste tot în țările integrate în ordinea schimbării, cea care a cerut și a luptat pentru schimbare, statul intervenind de fiecare dată ulterior, luînd act de natura schimbării. Prin urmare, a declara că „these parents have had their child taken from them by a state that is captured by gender ideology” (https://www.lifesitenews.com/news/swiss-authorities-take-teen-girl-from-family-after-parents-refuse-to-endorse-gender-transition/?utm_source=daily-world-2024-07-13&utm_medium=email) înseamnă a recunoaște practic că nu înțelegi cum funcționează noua realitate și, prin urmare, poți fi ignorat, izolat sau neutralizat nu doar fără remușcări, ci chiar cu sentimentul împlinirii unei datorii morale.

(Gheorghe Fedorovici)

 

*

 

Drepturile LGBT în Elveția

 

Drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transgenderilor (LGBT) în Elveția sunt unele dintre cele mai progresiste conform standardelor mondiale. Atitudinile sociale și situația juridică s-au liberalizat într-un ritm din ce în ce mai mare începînd cu anii 1940, în paralel cu situația din Europa și lumea occidentală în general. Legislația care prevede căsătoria între persoane de același sex, adopția între persoane de același sex și accesul FIV a fost acceptată de 64% dintre alegători într-un referendum din 26 septembrie 2021 și a intrat în vigoare la 1 iulie 2022.

Actele sexuale între adulți de același sex sunt legale în Elveția din 1942. Vîrsta consimțământului a fost aceeași (la 16 ani) pentru sexul homosexual și heterosexual de la un referendum din mai 1992. Există o recunoaștere legală pentru relațiile între persoane de același sex de la 2007, în urma unui referendum din iunie 2005. În 1993 a fost conturată o procedură legală pentru înregistrarea schimbărilor de sex în urma intervențiilor chirurgicale de reatribuire a sexului, deși din 2010 autoritățile au urmat o practică de înregistrare a schimbărilor de sex fără nicio cerință de intervenție chirurgicală. Din ianuarie 2022, oamenii își pot schimba sexul legal prin autoidentificare. Constituția Elvețiană din 1999 (art. 8) garantează egalitatea de tratament în fața legii, specificînd „modul de viață” ca unul dintre criteriile protejate împotriva discriminării.

[…] Căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată printr-un referendum din 26 septembrie 2021. 64,1% dintre alegători au susținut o modificare a codului civil care permitea căsătoria între persoane de același sex, adopția de către cuplurile de același sex și tehnologia de reproducere asistată pentru cuplurile de același sex feminin.

Comunitățile religioase

• În iunie 2019, Femeile Protestante din Elveția și-au anunțat sprijinul pentru introducerea căsătoriilor între persoane de același sex și a tehnologiei de reproducere asistată pentru cuplurile de lesbiene.

În iunie 2019, Uniunea Elvețiană a Femeilor Catolice și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru introducerea căsătoriilor între persoane de același sex și a tehnologiei de reproducere asistată pentru cuplurile de lesbiene.

• În noiembrie 2019, Biserica Protestantă din Elveția a votat în favoarea introducerii căsătoriei civile pentru cuplurile de același sex.

În august 2020, Biserica Veche Catolică din Elveția a votat în favoarea acordării căsătoriilor între persoane de același sex în bisericile sale.

La 1 ianuarie 2022, Elveția a implementat un nou proces eficient și simplificat de recunoaștere a schimbărilor de gen, bazat pe autodeterminare. Nu sunt necesare divorțuri, intervenții chirurgicale sau condiții medicale pentru persoane fizice. Permite schimbarea între genul feminin și cel masculin; genurile nonbinare nu sunt recunoscute în dreptul elvețian. Belgia, Danemarca, Islanda, Irlanda, Malta și Norvegia au legislație similară.

[…] În mai 2018, Consiliul Federal a propus modificarea legislației elvețiene pentru a permite persoanelor transsexuale să-și schimbe genul și prenumele înregistrate fără „birocrație”, printr-o simplă declarație făcută în prezența oficialilor de la registrul stării civile. La 11 iunie 2020, Consiliul Statelor a adoptat o legislație în acest sens cu 31 de voturi pentru, 7 împotrivă și 7 abțineri. Le permite persoanelor transgender să-și schimbe sexul legal „fără complicații birocratice” (adică fără intervenții chirurgicale, examinări medicale etc.). Minorii cu vîrsta cuprinsă între 12 și 18 ani ar avea nevoie de acordul unui tutore legal pentru a efectua o schimbare legală de sex. La 24 septembrie 2020, Consiliul Național a adoptat legislația cu 121 de voturi pentru, 61 împotrivă și 13 abțineri și a suprimat consimțămîntul unui tutore legal cu 100 de voturi pentru, 93 împotrivă și 2 abțineri. La 2 decembrie 2020, Consiliul Statelor a aprobat proiectul de lege în a doua lectură, dar a introdus o limită de vîrstă de 16 ani pentru care nu mai este necesar acordul unui tutore legal.

[…] În iunie 2023, Curtea Supremă Federală a confirmat concedierea unui profesor de către o școală cantonală după ce profesorul a refuzat să numească un student transsexual pe numele său masculin ales. Instanța a explicat că școala era obligată din punct de vedere constituțional să protejeze dreptul elevului la intimitate și la autodeterminare individuală, inclusiv identitatea sa de gen, și că această cerință depășește obiecțiile religioase ale profesorului.

În 2016, deputatul democrat conservator Rosmarie Quadranti a cerut guvernului federal elvețian să ia măsuri pentru a interzice terapia de conversie pentru minorii LGBT. Consiliul Federal Elvețian a scris ca răspuns că, în opinia sa, terapiile de conversie sunt „ineficiente și cauzează suferințe semnificative tinerilor supuși acestora” și ar constitui o încălcare a obligațiilor profesionale din partea oricărui terapeut care le întreprinde. Ca atare, în opinia sa, orice profesionist de îngrijire care întreprinde astfel de terapii este deja susceptibil de a fi sancționat de autoritățile cantonale, în cazul în care cantoanele decid să aplice această regulă. Dacă astfel de terapii constituie și o infracțiune penală urmează să fie stabilit de către instanțele penale în cazuri individuale, potrivit Consiliului Federal.

În vara anului 2018 au apărut rapoarte despre un terapeut care pretindea că poate „vindeca” homosexualitatea prin homeopatie. El a fost concediat imediat și a fost deschisă o anchetă la Ministerul Sănătății de la Geneva. Potrivit Ministerului, a crede că homosexualitatea este o boală este suficient pentru a deschide o anchetă. Asociația Medicilor din Canton de Genève descrie terapia de conversie ca o formă de șarlatanism.

La 12 decembrie 2022, Consiliul Național a votat pentru adoptarea moțiunii comisiei sale juridice, care solicită interzicerea națională a „terapiilor de conversie”. Moțiunea trece acum la Consiliul Statelor.

La 2 mai 2023, cantonul Neuchâtel a devenit primul care a adoptat o lege care interzice terapia de conversie. La 16 mai 2024, cantonul Valais a interzis terapia de conversie după aprobarea unei noi legi a sănătății de către parlamentul cantonal.

 

(Vezi articolul integral la https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Switzerland. Sublinierea în italice G. F.)