Pagini

Oameni și Locuri

duminică, 22 decembrie 2024

Moderații și „ascensiunea extremismului”

 

Iohannis declară că știe că a făcut greșeli (https://romania.europalibera.org/a/klaus-iohannis-am-facut-greseli-pe-unii-v-am-dezamagit-va-cer-iertare-/33221740.html). Știe prin urmare că nu a mințit și nu a abuzat de instituțiile statului și de Constituție atît de mult pe cît își putea permite, atît de mult pe cît i-ar fi permis-o electoratul educat. Pentru că Iohannis a fost ales cu o singură condiție: să scape România de PSD indiferent de mijloace. Dacă pesediștii ar fi fost fugăriți si împușcați în stradă, „in sight”, electoratul educat ar fi considerat spectacolul o lecție civică și și-ar fi adus și copiii să asiste la eveniment. Nu este curios că tocmai acești oameni deplîng acum „ascensiunea extremismului”?

Iohannis nu a fost un candidat al moderaților. A fost primul candidat al extremiștilor din istoria României de la Codreanu încoace. Rolul lui explicit a fost acela de exterminator, nu de mediator. Este exact lucrul pe care electoratul educat i-l reproșează în ultimii ani și în special din 24 noiembrie încoace atunci cînd îi atribuie responsabilitatea pentru finala Georgescu-Lasconi de la prezidențiale: că nu a fost un extremist adevărat, că nu a eliminat de pe teren jucătorii echipei adverse doar pentru că purtau un echipament de culori necorespunzătoare. 

Electoratul educat nu are nicio problemă cu încălcarea Constituției, ci doar cu încălcarea ei inutilă printr-o acțiune insuficientă, greșit orientată sau tîrzie. Pentru a fi salvate, democrația, drepturile omului, bunul simț trebuie abuzate la timp, decisiv și eficient nu doar de fiecare dată cînd este nevoie, ci și preventiv. Asta este tot ce i s-a cerut lui Iohannis din partea segmentului educat.

Se pare că, după zece ani, Iohannis a înțeles în sfîrșit despre ce este vorba. Nu va mai face greșeli.