Pagini

Oameni și Locuri

luni, 28 octombrie 2024

Despre alegerile bune și alegerile rele

 

O alegere este bună sau rea după obiectul ei (în funcție de ceea ce alegem) și după modul în care alegem. Puțini sunt cei care aleg răul și încă și mai puțini sunt cei care aleg binele. Cei mai mulți aleg răul alegînd rău. În primul rînd, alegem rău atunci cînd acceptăm răul ca pe un element constitutiv al acestei lumi. De vreme ce răul ține de lumea aceasta, el nu poate avea ultimul cuvînt. Răul va sfîrși odată cu lumea, iar noi vom intra imaculați în lumea de apoi, indiferent de alegerile noastre bune sau rele. Dar alegem rău mai ales atunci cînd alegem să fim buni, crezînd că în felul acesta alegem binele.  

 

sâmbătă, 26 octombrie 2024

Per lupum signum vinces

 

De-abia recent am aflat care este sursa puterii ortodoxiei dacoromane asupra afecțiunilor psiho-emoționale, deci și asupra celor doar emoționale sau doar psiho: 

 

 

https://r3media.ro/

 

„Preafericirea Sa a mai precizat că Sf. Lup din Tesalonic trebuie să fi fost dacoroman, dacă nu a folosit numele grecesc de Lykos (Lup), ci un nume în versiune latină, Lupus, cu varianta Lupos. Lui i-a încredințat Sf. M. Mc. Dimitrie averile înainte de moarte, ca să le împartă săracilor.

«Aveau mulți dacoromani numele de Lupus, fiindcă era și steagul, simbolul dacilor. Steagul lor era un lup de metal care șuiera când bătea vântul,» a explicat Părintele Patriarh Daniel.

[...] Acesta este motivul pentru care ziua de pomenire a sfântului a fost aleasă în preajma celei de pomenire a Sf. M. Mc. Dimitrie.” (https://basilica.ro/sinodul-mitropoliei-munteniei-si-dobrogei-a-discutat-introducerea-in-calendar-a-unui-sfant-de-origine-dacoromana/)