Pagini

Oameni și Locuri

sâmbătă, 4 ianuarie 2025

Este posibilă separarea puterilor în stat într-o lume unilaterală?

 

Criticii deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale susțin că prin decizia respectivă a fost creat un precedent periculos, care le va permite celor aflați la putere să anuleze rezultatul votului, o candidatură sau o hotărîre judecătorească care nu le convine. Problema este că precedentul există deja, și anume în noile principii autoritariste adoptate de politica americană după evenimentele din 11 septembrie 2001. Atacurile teroriste au fost folosite de Washington pentru a șantaja partenerii NATO (atunci a fost invocat pentru prima dată Articolul 5), precum și pentru a restrînge drepturile și libertățile civile atît prin practica condamnării fără proces, cît și prin monitorizarea și supravegherea întregii populații prin Serviciile de informații. În virtutea acestui precedent a fost posibilă decizia CCR.

Interesele americane sunt realizate în statele subordonate față de Washington pe măsura acestei subordonări, însă felul în care aceste interese sunt realizate reflectă viziunea politică americană de moment în moduri care pot fi mai mult sau mai puțin democratice. Într-un stat clientelar, separarea puterilor și modul lor de funcționare reflectă separarea puterilor și modul lor de funcționare din statul suzeran. Cele trei puteri ale statului clientelar există și acționează în mod unitar în primul rînd în interesul superior al statului suzeran, servind interesul poporului doar atunci cînd acesta corespunde interesului statului suzeran. Ordinea unilaterală globală urmărită de Statele Unite după 11 Septembrie 2001 a generat unilateralitatea puterilor din statul american, iar aceasta se reflectă în anularea separării puterilor din toate statele dependente economic și militar de SUA. Oricît de deprimant ar suna această concluzie, ea reprezintă  aspectul pozitiv al relației de dependență al unui stat clientelar de cel suzeran. Aspectul negativ constă în faptul că de fiecare dată cînd obiectivele și așteptările poporului din statul clientelar contravin celor ale statului suzeran, ele sunt denunțate ca obiective și așteptări străine de interesele reale ale poporului, iar segmentul de populație care urmărește astfel de obiective este făcut să creadă că este manipulat de agenți străini, ostili democrației și libertății.

În acest sens, decizia CCR a revelat nu doar măsura subordonării statului român față de Washington, ci și modul american actual de rezolvare a unor situații nefavorabile. Concret, argumentarea deciziei CCR prin invocarea unui posibil atac hibrid reflectă gîndirea politică americană din ultimii 25 de ani dezvoltată în cadrul Războiului împotriva Terorii. Autorul rîndurilor citate mai jos deplîngea în 2006 opțiunea Washingtonului pentru o lume unilaterală și ostilitatea statului american față de existența unei lumi multilaterale. Această viziune politică este responsabilă, după cum am văzut în ultimii ani, nu doar pentru dezastrul din Ucraina, ci și pentru reacția populistă din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite.

 

 „La doar un an după atacurile din 11 septembrie împotriva New Yorkului și Washingtonului, la 20 septembrie 2002, președintele Bush a conturat o nouă viziune asupra locului Statelor Unite în lumea de după Războiul Rece în Strategia sa de securitate națională (National Security Strategy, NSS). În acest document, Casa Albă și-a atribuit dreptul de a ataca pe oricine, oriunde și oricînd este vorba despre o potențială amenințare la adresa securității naționale a SUA. Chiar și Mamdani, care vede o consecvență în politica SUA prin administrațiile republicane și democrate încă din ultimele zile ale Războiului Rece, recunoaște că administrația Bush este diferită prin „hotărîrea sa nesăbuită de a renunța la orice proiect care i-ar integra pe alţii... într-o ordine internațională bazată pe reguli”. El susține că logica războiului preventiv – „dacă nu ucizi, vei fi ucis” este „logica genocidului”. Deși guvernul SUA a recurs întotdeauna la subterfugii în fața tratatelor și legilor internaționale care i-ar putea limita capacitatea de a acționa de unul singur, strategia Bush reprezintă o schimbare calitativă față de ceea ce reprezenta o evoluție lentă către guvernarea multilaterală a sistemului internațional. În lumea definită de Strategia de securitate națională a lui Bush, SUA vor stabili cine este prieten și cine este inamic, care state sunt „necinstite” și care sunt „civilizate”, cine este „terorist” și cine „luptător pentru libertate”. Doctrina lasă deoparte un principiu central emergent al dreptului internațional, care justifică acțiunea militară în primul rînd în termeni defensivi (articolul 51 din Carta ONU), proclamînd în schimb că SUA „va acționa împotriva unor astfel de amenințări emergente înainte ca acestea să fie pe deplin formate” (White House, 2002, p. 4). Deși SUA „se vor strădui să obțină sprijinul comunității internaționale”, se afirmă în Strategia de securitate națională, „nu vom ezita să acționăm singuri, dacă este necesar, pentru a ne exercita dreptul la autoapărare, acționînd preventiv împotriva unor astfel de teroriști, pentru a-i împiedica să facă rău poporului nostru și țării noastre” (p. 12).” (James Putzel, „Cracks In the US Empire: Unilateralism, the “War On Terror” And the Developing World”, Journal of International Development, 18(1), 69–85. 2006, p. 71-72.)