Pagini

Oameni și Locuri

joi, 19 decembrie 2019

Dacă ieși de pe drum: cîteva observații despre cei care nu vor să mai fie mici, dar nici nu vor să crească (II)

(Prima parte aici: https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2019/12/daca-iesi-de-pe-drum-citeva-observatii.html)

4. Vestea bună atunci cînd ieși de pe drum este că poți reveni oricînd dorești. Vestea proastă este că cei de lîngă tine te vor ajuta să rămîi lîngă ei. Cei de lîngă tine, adică cei ieșiți de pe drum.

5. Cînd nu te poți întoarce pe drum chiar dacă îți dorești lucrul ăsta, cel mai bine este să mergi la pescuit.
Cea mai importantă lecție la pescuit este pregătirea și așteptarea. Reușita, adică capturarea, este secundară. Capturarea nu depinde de tine, este un dar. Este una dintre lecțiile importante ratate, culmea, tocmai de niște pescari profesioniști ca apostolii.

6. Iubești mai mult întunericul decît lumina. De aceea, tot ce are lumină în el îți este ascuns. Lumina din lucruri este sensul lor, acel logos al lucrului despre care vom vorbi mai mult după ce vei reveni pe drum.
Nu este doar vina ta: ai fost învățat de toți cei din jurul tău (părinți, frați, mătuși, bunici, prieteni, profesori, preoți) să vezi sensul din perspectivă utilitaristă: la ce este bun, pentru ce este bun un lucru. Dar sensul lucrului nu poartă în sine doar funcția lucrului, ci mai ales puterea lui: lumină, frumusețe, adevăr. De aceea ești plictisit, indispus, deprimat: pentru că stai în întuneric. Cînd stai în întuneric, îți este ascuns nu doar sensul lucrurilor, ci mai ales propriul tău sens.

7. Care este sensul tău? Sensul tău se descoperă în lumină. Ești de acord, sper, că nu te poți vedea în întuneric. Dar de ce nu te interesează cum poți intra în lumină? Ți-ai pus vreodată întrebarea asta?
Sigur că nu. Este întrebarea pe care ți-o refuză familia, școala, biserica și societatea.
Cum poți intra în lumină?
Niciodată altfel decît în starea de fiu sau de fiică. Cum poți intra în starea de fiu sau de fiică? Spunînd Rugăciunea Fiului. Vrei să știi care este rugăciunea Fiului?

8. Toată lumea o cunoaște, dar nimeni nu o recunoaște. Este vorba despre Tatăl nostru, sau Rugăciunea Domnească. Este important să înțelegem că Rugăciunea Domnească nu este doar rugăciunea Domnului, ci mai ales rugăciunea noastră. Domnul ne-a dat-o ca să putem reintra în lumină, ca să putem reveni pe drum. Rugăciunea Tatăl nostru ne readuce în starea de fiu sau de fiică.

9. Da, ești fiul sau fiica cuiva și nu ești prea încîntat de asta. Ai fi preferat poate să nu-ți cunoști părinții, să ai alți părinți, ori să nu ai nici un fel de părinți. Avînd în vedere starea părinților de astăzi, naturali sau spirituali, îți dau dreptate.

10. Problema este că vrem, nu vrem, oricum sîntem și rămînem fii și fiice ai părinților omenești. Și ai Tatălui, indiferent dacă ne aflăm în lumină sau în întuneric. Dar nu ne putem împlini, nu putem crește decît în Fiul. Prin Rugăciunea Fiului ne rugăm în Hristos, rostind cuvintele lui Hristos. Dacă nu ne putem vedea ca fii și fiice, dacă ne urîm starea de fiu, este pentru că am ieșit de pe drum. Am ieșit de pe drum pentru că am iubit mai mult întunericul decît lumina. Și rămînem în afara drumului pentru că am început să urîm lumina.