Pagini

Oameni și Locuri

miercuri, 20 iulie 2022

Sfîntul Proroc Ilie, specialist în Dumnezeul adevărat

 

După ce imperiul roman a văzut că păgînismul este mort, iar creștinismul viu, creștinii au putut transforma o serie de temple păgîne în biserici creștine (în „The Conversion of Temples in Rome”, Journal of Late Antiquity, Volume 10, Number 1, Spring 2017, pp. 166-186, https://muse.jhu.edu/article/670877, Feyo L. Schuddeboom desființează prejudecățile anticreștine care au deformat o mare parte din istoriografia modernă dedicată antichității tîrzii, prejudecăți care au căpătat o dimensiune patologică în volumul lui Catherine Nixey, Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică, Humanitas, 2019, https://humanitas.ro/humanitas/carte/epoca-%C3%AEntunec%C4%83rii). Astăzi, însă, păgînii își iau templele înapoi. Problema nu este că își fac templele lor, ci că transformă bisericile în temple. Chiar dacă mai există încă în ortodoxia românească biserici și mănăstiri care nu și-au plecat genunchiul înaintea lui Baal (3 Regi 19, 18), tendința actuală în Patriarhia Română este ca Baal, Moloh sau Mamona să fie recunoscuți în numele diversității, toleranței și recunoașterii reciproce.

De ce mergea poporul lui Israel după falși dumnezei? Pentru că liderii poporului stăteau la masă cu prorocii lui Baal. Dar dacă spiritualitatea este atît de bună, de ce este Sf. Ilie atît de neînțelegător?

Astăzi ortodocșii simt nevoia de a fi reprezentați de specialiști în științe și în cultură deschiși spre spiritualitate. Dar orice adept al lui Baal, Moloh sau Mamona este deschis spre spiritualitate, ba chiar un specialist în spiritualitate. Acesta este motivul pentru care Sf. Ilie este menționat în ortodoxia actuală mai ales pentru episodul cu ploaia și cel cu învierea fiului văduvei, și mai puțin pentru episoadele legate de uciderea prorocilor lui Baal sau a arderii celor două grupuri de cîte cincizeci de soldați ai regelui Ohozia (4 Regi, cap. 1).

„De sunt omul lui Dumnezeu, să se coboare foc din cer şi să te ardă pe tine şi pe cei cincizeci ai tăi!” le-a răspuns Ilie celor două căpetenii. „Şi s-a coborât foc din cer şi l-a mistuit pe el şi pe cei cincizeci ai lui.” (4 Regi 1, 10). Sf. Ilie ne arată că avem de ales între a fi oameni ai lui Dumnezeu sau oameni buni, dedicați spiritualității. Dar majoritatea ortodocșilor nu este interesată de Sf. Ilie specialistul în Dumnezeul adevărat, ci de Sf. Ilie, specialistul meteo. Lumea ortodoxă are nevoie de el să aducă ploaia. Duhul îl aduc ortodocșii, specialiștii în spiritualitate.