Pagini

Oameni și Locuri

vineri, 5 mai 2023

Intelectualul creștin-ortodox român și pacea pentru investitură (II)

 

Dacă nu a fost excomunicată sau dacă nu s-a convertit la altă credință, orice persoană botezată ortodox este în Biserică, reprezintă Biserica în lume și este reprezentată de Biserică în împărăția lui Dumnezeu. Chiar dacă fiecare credincios lucrează în Biserică potrivit înzestrărilor și puterilor sale și dorește ca Biserica să lucreze în viața lui potrivit voii lui Dumnezeu, toți credincioșii trebuie să se străduiască să împlinească aceleași porunci și îndemnuri rostite de Hristos: să fie lumină și sare în lume, să se iubească unii pe alții și nu în ultimul rînd să-i iubească pe cei care-i urăsc, să dobîndească viața în Hristos participînd tainic la viața lui Hristos. Scopul vieții creștine rămîne același și pentru intelectualul creștin-ortodox chemat împreună cu teologul să afirme și să apere adevărul de credință, cu deosebirea că intelectualul creștin susține preocuparea teologului pentru adevărul de credință prin cultivarea unei raționalități creștine. Intelectualul creștin face drepte căile intelectuale ale Domnului, singurele de-a lungul cărora mintea omului rămîne întreagă, adică dreaptă.

Pasiunea pentru adevăr, conștiința unei responsabilități personale în raport cu adevărul, spiritul de sacrificiu, integritatea și celelalte virtuți demonstrate de intelectualii creștini timp de peste două mii de ani s-au manifestat mai degrabă discret în cazul intelectualilor ortodocși români recomandați de Andrei Pleșu și confirmați apoi de ierarhia ortodoxă. O posibilă explicație ar fi că elita ortodoxă românească este și foarte smerită. O altă explicație ar fi că are mai puțin în comun cu adevărul decît avea chiar Radu Mazăre cu Sf. Vasile cel Mare: „Ceea ce a făcut domnul primar aici, n-am sperat. Tot timpul gândeam la cel mai pilduitor părinte din istoria Bisericii: Sfântul Vasile cel Mare, care în puținii ani cât a păstorit, a făcut ca niciun om din eparhia lui să nu fie neajutorat. Cartierul Henri Coandă pentru oamenii sărmani este o Vasiliadă, este un exemplu pentru orice om, de orice credință, de orice nație”. (https://www.info-sud-est.ro/dragostea-dintre-teodosie-si-mazare-2001-se-credeau-moise-si-aaron-2016-merg-pelerinaj-la-dna/)

 

Comparația îi aparține ÎPS Teodosie, însă un Moise de mucava va fi întotdeauna o soluție pentru orice Faraon veritabil. De aceea nu doar că ierarhul tomitan este de neatins, dar i-a fost și încredințat poporul din robia fundamentalistă, din simplul motiv că este liderul capabil să-și facă poporul să vadă în fiecare nouă plagă o alegere și o binecuvîntare.

Dar dacă Radu Mazăre este comparat cu un sfînt părinte pilduitor, Andrei Pleșu este el însuși un pilduitor, un „pilduitor semănător” mai exact, pentru Purtătorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (https://doxologia.ro/viata-bisericii/reflectii/pilduitorul-andrei-plesu-restaurarea-parabolei). La rîndul său, în Pastorala de Sf. Paști de anul trecut, PS Ignatie al Hușilor îi recunoștea dlui Pleșu calitatea de „intelectual creștin al României” (https://episcopiahusilor.ro/invierea-lui-hristos-si-falsii-gardieni#_ftn7). Dar nu este suficient să fii familiarizat cu temele creștine și să fii capabil să le abordezi într-un context cultural mai larg, cum reușesc să facă în mod onorabil intelectualii ortodocși în discuție, pentru a putea fi considerat intelectual creștin. Trebuie în primul rînd să împărtășești credința Bisericii în Hristos. Cu ocazia referendumului pentru familie, dl Pleșu nu a împărtășit această credință, ba chiar s-a lepădat de ea în mod public.

În Biserică au existat trei surse ale autorității: cea a Bisericii, a Scripturii și a Tradiției. Ierarhia ortodoxă este singura responsabilă pentru apariția în BOR a unei a patra surse de autoritate, cea a intelectualilor formați de sau în relație cu dl Andrei Pleșu și care nu au făcut altceva în ultimii douăzeci de ani decît să redefinească și să se substituie celorlalte trei autorități proprii Bisericii.

În următoarea postare din această serie voi încerca să arăt cum se realizează această substituire și în ce scop. Pînă atunci vă las să vă delectați cu „un intelectual creștin autentic”: https://video.juridice.ro/categorii/povesti-de-viata-cu-mihaela-olaru/un-intelectual-crestin-autentic-vasile-banescu-povesti-de-viata-cu-mihaela-olaru/