Pagini

Oameni și Locuri

vineri, 7 august 2015

Universul catatonic



CATATONÍE s. f. sindrom psihomotor al schizofreniei prin pierderea iniţiativei de mişcare, conduită stereotipă şi stupoare mintală. (Marele Dicţionar de Neologisme)

Nu ştiu cum sunt alte magazine din reţeaua Profi, dar cel din cartierul meu îmi plăcea. Avea un aer de „magazin din colţ”, un aer de familiaritate, de vecinătate. Casiere cumsecade. O atmosferă plăcută, dar care mă tem că se va pierde în curând: ce alt efect ar putea avea actuala campanie „Cumpărături mai rapide”, anunţată de monitorul din holul din dreptul caselor?
Cât de rapide? La Lidl mai au puţin şi-ţi aruncă cumpărăturile în cap. Din fericire, la Auchan banda pentru cumpărături şi capătul înclinat sunt destul de lungi ca să-ţi permită să-ţi aduni cumpărăturile înainte de a te trezi cu produsele pe jos sau, lucru care se-ntâmplă de fapt destul de des, cu produsele cumpărătorului următor peste ale tale. Şi cam peste tot primeşti restul în timp ce casiera încasează deja banii de la cumpărătorul de după tine. Uneori mai primeşti şi bonul.
Mă întreb ce ar urma să introducă pragmaticii manageri de la Profi pentru a spori viteza cu care ne plătim cumpărăturile: case de marcat supraetajate? Casiere mutante, cu câte trei, patru mâini, la fiecare casă? Tobogane? Case dedicate pentru cumpărături de valoare mare? Case personalizate pentru clienţi, în funcţie de culoarea tenului: „Clienţii blonzi la casa 4, restul la celelalte case, vă rugăm”? Carduri de cumpărături de culori distincte, roşii pentru zilele cu soţ şi negre pentru cele fără soţ? Sau poate plasarea casierelor direct la raft, printre culoarele cu produse, astfel încât în momentul în care ai luat ceva de pe raft să-l şi plăteşti?
Oamenii din magazin pe care am avut ocazia să-i văd nu păreau să-şi pună asemenea întrebări. De fapt, erau încântaţi de idee. Îşi scanau bonul cu docilitate în favoarea cumpărăturilor mai rapide. Eu aş fi votat pentru cumpărături mai lente, însă pentru asta nu era amenajat nici un aparat de vot. Lucru explicabil, de altfel: lumea a devenit hiperactivă, a intrat într-o asemenea stare de agitaţie psihomotoare încât orice întrerupere sau reducere a vitezei se poate dovedi periculoasă, traumatizantă.