miercuri, 5 iulie 2023

Transparență și continuitate în politica românească

 

Din perspectiva alegerilor, perioada actuală coincide cu cea comunistă: cîștigătorul este ales tot de organizatori. Singura diferență față de democrația comunistă este că astăzi nu știm dinainte cine este acela. Asta nu pentru că ordinea cîștigătorilor ar fi secretă, ci pentru că sunt prea mulți candidați iar organizatorii înșiși nu știu întotdeauna pe cine să introducă în formația de bază cu care să reînceapă meciul cincinal. O altă asemănare cu perioada comunistă ține de faptul că organizatorii formează ei echipa acum, intrînd pe teren în locul acoperiților de serviciu, redistribuiți în posturi legate mai mult de PR și marketing.

 

„[…] Până acum, cel puțin, s-a mai mimat câte ceva. Ne-am mai făcut că ne jucăm de-a alegerile, dar dorința de disimulare pare a fi dispărut complet. Totul este la vedere, pe față, fără ascunzișuri..

 […] Politica românească este din ce în ce mai plină de fii și fiice, deja și de nepoți de ofițeri ai Securității comuniste. Afacerile românești la fel. Orizontul 2024 se vede populat, din ce în ce mai clar, cu candidați prezidențiali strâns legați de serviciile de informații: o procuroare, apropiată colaboratoare a Serviciilor în imixtiuni neconstituționale în actul de justiție, un fiu de general, iar, de azi încolo, un fost șef al unui serviciu de informații…

[…] De fapt, trăim o iluzie. Nu, România nici măcar nu are servicii secrete! Serviciile secrete au o țară numită România.” (Patrick André de Hillerin, „Dinastia”, Cațavencii, https://www.catavencii.ro/editorial/dinastia/ )

 

„Ar fi a doua oară când un serviciu de informații dorește să numească în funcția supremă în stat direct un fost angajat, în numele transparenței. Primii au fost cei de la SIE, care îl pregăteau pentru 2014 pe Mihai-Răzvan Ungureanu, doar că s-a grăbit Băsescu să-l pună premier pentru doar câteva luni, stricând frumusețe de lucrare. Doar că Iohannis nu-i Băsescu, SRI nu e SIE, iar vara în care a demisionat Hellvig nu-i ca iarna în care ar trebui ca fostul șef al SRI să mai și fie votat de către alegători. În plus, să nu uităm că voturile le numără STS, alt serviciu secret, care poate are alte planuri.”

(Patrick André de Hillerin, „S-a găsit civilul, viitorul președinte al României”, Cațavencii, https://www.catavencii.ro/s-a-gasit-civilul-viitorul-presedinte-al-romaniei/)