duminică, 26 noiembrie 2023

Bețivii și prima ninsoare

 

Primul Bețiv, încercînd să-și ascundă emoția, se străduiește să o spună pe un ton cît mai neutru, ceea ce face ca vocea lui să fie și mai emoționată:

— A nins…

Ceilalți doi bețivi sunt surprinși și invidioși pentru ușurința cu care amicul lor a îndrăznit să vorbească despre evenimentul care le-a adus ceva cald în suflet și în oase. Simțeau că acum ar putea vorbi despre orice: despre visele în care zboară, despre senzațiile tot mai dese de cădere în gol, despre mama care lucra la mașina de cusut în timp ce îi supraveghea la lecții. Încercînd să surprindă lucruri de felul acesta, Al Doilea Bețiv spuse:

— Dar n-a nins de tot…

— Așa e, aprobă Primul Bețiv. Teii mai au frunze, iar unele sunt încă verzi. Dar tot brazii…

— Parcă ar fi pus un anunț cu „mă-ntorc imediat!”, așa a nins, îl întrerupe Al Treilea Bețiv. Fără să lase să se vadă că a fost deranjat de întrerupere, Primul Bețiv continuă:

— Bradul este tot timpul verde, dar pe lîngă el lucrurile se tot schimbă. Parcă brazii ar trăi în alt anotimp.

— În anotimpul fără anotimpuri, prinde ideea din mers Al Doilea Bețiv, dornic să participe și el la o conversație care începea să-l amețească altfel decît o făcea băutura.

— Cînd ești permanent, nu ai cum să nu te întîlnești și cu trecătorul, rosti Primul Bețiv ca și cum ar fi recitat ceva, încercînd să înțeleagă sensul cuvintelor sale. Văzînd că nimeni nu l-a contrazis mai devreme, Al Doilea Bețiv prinde curaj și completează:

— Dar și trecătorul…

Cei doi îl privesc întrebător, ceea ce-l obligă pe Al Doilea Bețiv la un efort suplimentar:

— Dar și trecătorul, nu are cum să nu se întîlnească cu permanentul, dacă există un permanent.

Observația pare să-i invite pe cei trei într-o direcție anume. Deși au simțit invitația, direcția le rămîne ascunsă, ceea ce-l face pe Al Treilea Bețiv să tatoneze cu prudență:

— Noi suntem permanenți sau… sau trecători?

Pe un ton vesel, Al Doilea Bețiv spune în timp ce-și toarnă în pahar:

— Poate că suntem altceva…

Ceilalți doi îl privesc recunoscători. Ciocnesc, după care se uită cu toții pe geam.