vineri, 17 noiembrie 2023

A te opri nu înseamnă a sta

 

A te opri nu înseamnă a sta, a te deplasa nu înseamnă a merge. O mașinărie poate porni, dar nu poate pleca, așa cum se poate opri fără a sta propriu-zis.

A sta nu înseamnă doar a nu face nimic, ci și a sta într-un loc, a sta locului (https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2022/11/starea-locului.html vezi și la https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2016/04/alti-oameni-altfel-de-locuri.html). Mașina nu are un loc, doar persoana are un loc și de aceea proiectul de de-personalizare a omului a inclus ca etapă prealabilă obligatorie dislocarea lui.

Pauza luată prin repauzare nu presupune doar o formă de relaxare, de deconectare, ci înseamnă a te odihni retrăgîndu-te dintr-o formă de activitate automată, nefirească, care nu permite odihna, ci doar perioade de oprire. Mai precis, re-pauzarea înseamnă a reveni la locul tău (lat. reponere). A sta nu înseamnă a nu face nimic, ci a nu face nimic impersonal care împiedica acțiunea personală.

Isihastul este un repauzat. Odihna veritabilă te readuce în locul tău, în poziția (lat. positionem) care-ți este proprie și în afara căreia nu poți începe.