joi, 30 aprilie 2015

May Day: “Mayday Mayday Mayday”




 
Sărbătoarea romano-catolică Sf. Iosif Muncitorul a fost introdusă în ziua de 1 Mai şi pentru a răspunde monopolului exercitat de socialişti asupra clasei muncitoare. Nu e nimic rău în asta, afară de faptul că Sf. Iosif a sfârşit la rândul lui cu carnet de membru de partid. Fără voia lui, fireşte, dar sigur cu voia teologiilor catolice ale eliberării.
Dar dacă Biserica Romano-Catolică voia să opună ceva sărbătorii socialiste a muncii, atunci poate că nu trebuia să facă altceva decât să sprijine sărbătoarea populară, de origine precreştină, a primăverii: în Marea Britanie, May Day este o sărbătoare cu regină, May Queen, un rol pe care nici un socialism nu-l poate înghiţi fără să crape. Dar în Apus, creaţia a fost abandonată de creştinism. Iar faptul că lumea este celebrată de păgânism, nu o salvează. În Occident, ziua de 1 Mai este de fapt o zi în care lumea creată strigă disperată “Mayday Mayday Mayday” (semnalul internaţional pentru “ajutor!”), fără însă ca cineva să o audă.
În România însă, 1 Mai înseamnă sărbătoarea de Arminden, o zi în care oamenii se apără pe ei, îşi apără animalele şi ogoarele şi pădurile. Este o zi în care ni se aminteşte că trebuie să ne apărăm de măcelul prin care Irozii sunt gata să nimicească lumea şi pe noi odată cu ea:  

„Armindenul simbolizeaza vechiul zeu al vegetatiei care proteja recoltele si animalele. Cu o zi inainte, se aduce din padure o ramura verde sau un pom curatat, iar de 1 Mai se pune in fata casei, unde se lasa pana la seceris, cand se pune in focul cu care se coace painea din graul cel nou. In aceasta dimineata se impodobesc cu ramuri verzi stalpii portilor si caselor, dar si intrarile in adaposturile vitelor, pentru ca oameni si animale, deopotriva, sa fie protejati de fortele distrugatoare ale spiritelor malefice. Rolul Armindenului este apotropaic (superstitia apararii impotriva duhurilor rele  n.r.), dar ne aminteste si de prigonirea lui Iisus, crezandu-se ca, atunci cand Irod omora copiii, a pus cate o ramura verde la poarta de unde ar fi inceput macelul in ziua urmatoare. Insa, a doua zi, au aparut ramuri verzi la toate casele, iar Irod n-a mai stiut unde sa-l caute pe Iisus. Pentru ca in aceasta zi se sarbatoreste si "ziua boilor", acestia nu se folosesc la muncile campului, nerespectarea acestei reguli atragand dupa sine moartea animalelor sau imbolnavirea oamenilor.” http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/sarbatoarea-armindeni-1-mai-68763.html