sâmbătă, 15 iulie 2017

Lucruri mici



Doamnele și domnii lipsesc nu doar din metroul bucureștean, cum observa dl. Sorin Lavric cu acuitatea necruțătoare tipică gînditorului român de dreapta  (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/2015/06/iadul-in-cultura-romana-metroul-si.html), dar, din această lună, și din metroul londonez. Mai precis, conducerea metroului londonez a șters din mesajele adresate călătorilor formula „doamnelor și domnilor”. Decizia a fost luată în urma acțiunilor grupurilor LGBTQ+ de schimbare a limbajului (https://uk.news.yahoo.com/london-underground-eliminates-apos-ladies-070627766.html). 
„Sînt lucruri mici, dar care ne schimbă viața în bine,” afirmă Aimee Challenor, transgender, purtătoarea de cuvînt a Partidului Verzilor din Marea Britanie (http://www.huffingtonpost.com/author/aimee-challenor, https://lgbtiqa.greenparty.org.uk/people/aimee-challenor.html).
Un director al Gender Identity Research and Education Society (Societatea pentru Cercetarea și Educarea Identității de Gen) apreciază intervenția:

„People have a broad spectrum of gender identities, which could be as a man or as a woman (binary) or in between those identities (non-binary) or as non-gender” („Oamenii formează un spectru larg de identități de gen. Aceste identități pot fi de bărbat sau femeie, adică binare, sau pot fi între aceste identități, adică non-binare, după cum pot exista și oameni complet lipsiți de gen”)

Nu știu cît de mult îi place domnului Pleșu să vadă că trăiește într-o lume din care doamnele și domnii tind să dispară. E greu de spus în ce măsură dispariția acestor categorii i-ar putea schimba viața în bine cuiva dedicat frumuseții uitate a vieții, ori bucuriei în Est și în Vest. Mă întreb însă dacă nu cumva elaborarea unei teologii a intervalului, dacă nu cumva definirea omului ca „ființă de interval” invită sau sprijină apariția unui „spectru larg de identități de gen.”
Din păcate, oamenii care prețuiesc întrebarea mai mult decît răspunsul nu au nici un fel de întrebări în această privință. Ei știu deja că dl Pleșu este un gînditor creștin, ortodox. Pentru că vorbește frumos de Dumnezeu și are facultăți. Pentru că este un domn. Și, mai ales, pentru că toți acești oameni știu că omul nu trăiește doar cu cuvîntul lui Dumnezeu, ci și cu pîine. Cu multă pîine.
În definitiv, ce porc a avut vreodată nevoie de mărgăritare?