duminică, 6 iunie 2010

De la „Experimentul Piteşti” la „Experimentul România”



Cu ocazia vizitei sale în România, Paul Gottfried observa printre altele că

„Daca vechii tirani mărşăluiau împotriva duşmanilor  naţionali sau mobilizau masele împotriva aşa-ziselor «clase duşmănoase», noul inamic îmbrăţişează întreaga omenire pentru a o reeduca. Nu ştiu ce e mai periculos, tiranul care ne lipseşte de viaţă sau cel care ne lipseşte de identitate, de tradiţie” (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2010/06/paul-gottfried-ce-se-intimpla-cu.html). Trebuie să-i dezamăgesc pe cei care au rămas poate cu impresia că profesorul american ne împărtăşea nişte idei cu caracter general: observaţia ne viza în mod direct, după cum o demonstrează edificator Mircea Platon în editorialul publicat astăzi în Ziua Veche:

„Nu stiu de ce absolut toate guvernele României din ultimii 65 de ani au tinut sa tot «educe» si reeduce «populatia». (Re)Educarea cu pricina s-a facut, intotdeauna, prin minciuna sau prin jumatati de adevaruri. Guvernantii nostri ne-au tratat intotdeauna ca mijloc, nu ca scop. Ne-au tratat ca si cum, daca se supara pe noi, isi pot oricand alege un alt popor. Cred ca a sosit timpul sa-i lasam sa afle care sunt riscurile meseriei” (http://www.ziuaveche.ro/editorial/4036-romania-noul-israel).

Chiar dacă deocamdată nu avem cu ce să ne împotrivim forţei exterminatoare alcătuită din politicieni şi „elită”, putem cel puţin să nu ne mai oferim pe post de cobai. Oricît de bine ne-ar plăti pe oră, la sfîrşitul zilei, adică al experimentului, vom fi oricum morţi cu toţii, precum în povestea din The Killing Room (http://www.imdb.com/title/tt1119191/; filmul urmează să fie difuzat de postul HBO în 12 iunie 2010, ora 04:25).