luni, 4 iunie 2018

Minunata lume fake


Nu știu cine se ocupă de transmisia meciurilor Simonei Halep din cadrul actualului turneu parizian, dar efortul echipei tv de a evita înregistrarea și transmiterea momentului așteptat (cel puțin de unii ca mine), cînd Simona se închină la capătul meciului, merită avut în vedere. După cum mi se pare interesant și că, în ciuda anticreștinismului manifest al Occidentului, UE rămîne pentru elita noastră creștină un model parental:

„Euroscepticismul este o prostie. Avem atât de multe motive să fim mândri că suntem europeni și că aparținem acestei culturi, încât mie mi se pare o dovadă de prostie această demisiune de la respectul față de strămoși. E un fel de a-ți batjocori părinții... Anticapitalismul este o idee profund greșită. În cazul în care capitalismul dispare în această clipă, atunci din 7 miliarde câți suntem azi pe Pământ, vom rămâne poate 1 miliard, cu șanse de a intra în concurență cu rinocerii și elefanții la capitolul specii pe cale de dispariție...” (https://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-101534-horia-roman-patapievici-euroscepticismul-batjocori)

Lăsînd deoparte modul discutabil în care domnul Patapievici identifică Europa cu UE, făcînd posibilă astfel echivalarea euroscepticismului cu atitudinea antieuropeană proprie Islamului militant, nu poți să nu te miri în egală măsură de echivalarea culturii europene cu capitalismul, și anume cu un sistem economic care a început să se dezvolte odată cu declinul culturii europene. Bineînțeles, pentru audiență, rolul salvator al capitalismului a trecut ca de la sine înțeles: vorba aia, profită și fă ce vrei! Și nu se poate spune că elita nu a făcut ce a vrut cu inocența admiratorilor. Ideea că poate creștinismul este cel care a ținut fiara din noi la distanță nu a zgîriat nici măcar superficial pielea groasă a fanilor, după cum e foarte probabil ca încercarea de a sugera că ar putea exista o contribuție capitalistă la dispariția rinocerilor și elefanților din lume să ricoșeze din convingerile impenetrabile ale suținătorilor capitalismului, partizani ai concurenței cu o singură condiție: să nu mai existe vreo alta.
Avem fake news pentru că trăim într-o cultură fake. Tipul de știre „ALERTĂ Simona Halep NU MAI JOACĂ la Roland Garros” (https://www.stiripesurse.ro/alerta-simona-halep-nu-mai-joaca-la-roland-garros-decizia-luata-de-organizatori_1267791.html) nu ar fi posibil și nu ar putea prospera decît într-una în care, în campania electorală, președintele în exercițiu pretinde că deține o înregistrare compromițătoare pentru contracandidatul său, dar, pentru că este un om de onoare, preferă să nu o facă publică. Nimeni nu a văzut înregistrarea, dar toată lumea știe de ea de la un ilustru om de cultură fake.