luni, 24 septembrie 2018

Fotbaliști cu ziua

Frosinone este un orășel italian care a dat și numele provinciei din apropiere de Roma. Frosinone (Frusino, în sursele latine antice), aflat la 75 km sud-est de Roma, este o zonă care a rezistat dintotdeauna cu dîrzenia de care doar mătușa Frosina părea să fie capabilă: volsci de origine, frosinonii au luptat împotriva romanilor, dar au fost învinși și nimiciți în 306 î.Hr. Aliați ai Republicii Romane, au fost spulberați de Hannibal o sută de ani mai tîrziu în al Doilea Război Punic. După căderea Imperiului Roman de Apus, Frosinone a fost atacat, jefuit și distrus periodic de barbari. După Căderea Romei, în 1527, Frosinone a fost jefuit și distrus din nou, uneori pe rînd, alteori în același timp, de armatele florentină, germană și franceză. În 1556 le-a venit rîndul trupelor spaniole să participe la distrugerea acestui oraș. În fine, între 1943 și 1944, Frosinone, un orășel provincial de talia Fălticenilor, cu o populație de aproximativ zece mii de locuitori, avea să fie bombardat de 56 de ori de aviația anglo-americană.
Frosinone are și un club de fotbal, întemeiat în 1912. A fost desființat în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, dar reînființat ulterior, în 1945. Pînă în sezonul 2015-2016, cînd a promovat pentru prima dată în Serie A, echipa a jucat în divizii secundare. Anul acesta, echipa a ajuns pentru a doua oară în Serie A. Aseară a jucat împotriva lui Juventus.
Fideli istoriei locului de obîrșie, jucătorii și suporterii lui Frosinone au ieșit la bătaie, rezistînd eroic pînă în minutul 81, cînd mingea a intrat în poarta celor de la Frosinone alunecînd dintr-un butoi cu gel îmbrăcat în echipamentul lui Juventus. Nu pot spune mai multe despre Ronaldo, pentru că în România există această prejudecată potrivit căreia dacă te dai cu foarte mult gel și mai ai și tatuaje înseamnă că știi fotbal.
Dar aș spune în schimb ceva despre băieții tatuați și dați cu gel de la o echipă de (fost) renume din România, care, după un joc mizerabil făcut recent în deplasare, s-au apărat spunînd că ei nu primesc salarii ca la Steaua. Aș spune că asta nu înseamnă că poți să joci fotbal, ci doar că vrei să cîștigi bani. Fotbalistul joacă fotbal; zilierul vrea să cîștige bani. Majoritatea fotbaliștilor români nu sînt decît niște băieți care lucrează cu ziua. La fel de bine s-ar putea duce la cules de căpșune în Spania.
Nu știu dacă la Frosinone au plantații de căpșune. Dar ar fi o mare șansă pentru fotbalul românesc dacă așa-zișii fotbaliști români ar ajunge acolo, cu toate riscurile (se pare că acolo gelul nu a fost descoperit încă, ceea ce poate produce grave probleme de sănătate mintală cuiva care nu are nimic altceva în creier). Nu doar că ar face și ei un ban, dar ar avea șansa de a vedea ce înseamnă să fii cu adevărat un jucător de fotbal.