marți, 16 februarie 2021

Nicăieri nu-i ca acasă

 „Am ieșit din apă foarte înfrigurat, dar plin de bucurie și pace,” declara scriitorul Paul Kingsnorth după ce s-a botezat de Boboteaza acestui an, intrînd astfel în Biserica Ortodoxă Română (https://basilica.ro/scriitorul-paul-kingsnort-botezat-la-manastirea-romaneasca-din-irlanda-se-simte-acasa-in-ortodoxie/). Din cîte știu, Kingsnorth a deplîns dintotdeauna efectele distructive asupra naturii și asupra omului produse de neoliberalism în întreaga lume. Așa că frigul îl va cuprinde cu adevărat de-abia de-acum, cînd va descoperi că, de treizeci de ani, ierarhii și teologii ortodocși români au sprijinit nu doar misionari ai neoliberalismului precum Mihai Neamțu sau H.-R. Patapievici, ci și neognostici precum legiunea de conștiințe religioase universale formate de Andrei Pleșu sau conservatori precum Sever Voinescu, dedicați salvării oricărui lucru pe care neognosticii și neoliberalii nu dau doi bani: cum ar fi, de pildă, ideile de doi bani ale unor conservatori precum Voinescu.

În sensul acesta, Kingsnorth nu poate să nu se simtă în Biserica Ortodoxă Română ca acasă, deși nu neapărat în sensul bucuriei și păcii pe care le resimțea după botez. Mai precis, va regăsi aici și rătăcirile păgîne (zen, mitologie, sufism) pe care își închipuia că le-a lăsat în urmă (https://www.theamericanconservative.com/dreher/paul-kingsnorth-orthodoxy-dark-chamber-baptism/).

Nu se poate spune însă că nu a fost prevenit: „«Era hotărât să vină în Ortodoxie, dar eu l-am sfătuit să-și tempereze entuziasmul și să nu se aștepte să vadă îngerii zburând prin biserică», povestește parohul din Galway.” (https://basilica.ro/scriitorul-paul-kingsnort-botezat-la-manastirea-romaneasca-din-irlanda-se-simte-acasa-in-ortodoxie/). Să sperăm că bucuria și pacea îi vor rămîne și după ce va descoperi că locul îngerilor, alungați cu flit de ierarhia ortodoxă și teologii ortodocși universitari sub privirile încețoșate ale poporului drept-măritor, nu a rămas gol, ci a fost ocupat de alte făpturi înaripate, doar că mai puțin luminoase și care așteptau de multă vreme ocazia de a-și manifesta puterile.