sâmbătă, 27 februarie 2021

Tradiție și înnoire

 

„Toate ne sunt date cu bună măsură!”

Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvînt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/reala-noastra-cadere-in-virtual--277552.html )

 

Ziarul Lumina Virtuală, 1 aprilie 2025: Din dorința de a spori bucuria credincioșilor prilejuită de recenta Unire mondială a Bisericilor, liderii creștini mondiali au salutat inițiativa episcopilor români de a oferi credincioșilor statui animatronice în mărime naturală, articulate, reprezentîndu-i pe Hristos și pe sfinții Bisericii Universale în frunte cu Maica Domnului. Sfinții virtuali sunt echipați cu senzori de sunet și vedere cu infraroșu. În funcție de comandă, sfintele reprezentări 3D îi binecuvîntează pe cei prezenți, stropesc cu agheasmă și răspund la întrebări prin afirmații culese de programatori din chiar operele sau replicile sfinților respectivi. Întrucît meniul oferă utilizatorului posibilitatea de a selecta oricare dintre cele 30 de limbi cunoscute de sfinții virtuali (inclusiv aramaica, greaca veche și latina), ele au fost apreciate în special de profesorii de religie ca material pedagogic indispensabil, echilibrând astfel avantajul incorect de care se bucurau profesorii de educație sexuală prin manechinele virtuale folosite la clasă.

În ciuda faptului că cea mai îndrăgită realizare în rândul populației a fost cea a bebelușului Iisus care făcea pipi numai la oliță și vorbea peltic, ea a fost retrasă totuși temporar de pe piață în urma unor observații ale conservatorilor creștini, care au criticat neseriozitatea acestui produs, în timp ce au privit favorabil restul seriei. După cum se știe, contrar așteptărilor, grupurile de conservatori creștini au văzut în seria de statui digitale aceeași inspirație duhovnicească care ne „ridică la înălţimea provocării cuvântului hristic” (https://doxologia.ro/viata-bisericii/reflectii/pilduitorul-andrei-plesu-restaurarea-parabolei) proprie credinței vii, lucrătoare. În același timp, conservatorii creștini apreciază în special Hristosul virtual Înviat, care păstrează semnele Pătimirilor și care le spune celor aflați în dreptul lui: „Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios.” Preotul paroh de la cunoscuta biserică Talpalari din Iași a avut fericita idee de a așeza în dreptul acestei statui virtuale a lui Hristos statuia virtuală a lui Toma, care răspunde prin celebra replică: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”

Întrucît se pare că nici un canon nu interzice reproducerea virtuală a sfintelor moaște, Sfântul Sinod Român Universal a aprobat producția lor de serie în atelierele de tehnologie digitală ale Patriarhiei Române Globale, spre mîngîierea credincioșilor și spre slava Sfintei Treimi.