joi, 29 aprilie 2021

Despre ecumenism

 Revista Convergențe a adunat o serie de contribuții valoroase și instructive pe tema ecumenismului (https://convergente.ro/category/grupaje-tematice/ecumenism/). Am avut onoarea de a participa și eu cu un text (https://convergente.ro/limitele-si-posibilitatile-ecumenismului-o-abordare-ortodoxa/).

Completare (8 mai 2021): Cu această ocazie am dorit să subliniez că, cinstit vorbind, nu există ecumenism. Dincolo de ideologia mascată ca ecumenism în scopul evident al desființării identității creștine a fiecărei tradiții creștine în parte și în special a Ortodoxiei, singura comunitate creștină îndreptățită să se recunoscă în formula Crezului „Una, Sfîntă, Apostolică și Sobornicească”, nu există un ecumenism autentic decît în măsura în care este unul confesional și care, întrucît este confesional, încetează desigur să mai fie ecumenic. 

Creștinii de diferite confesiuni pot comunica și se pot întîlni în mod veritabil nu pentru că și-ar depăși limitele confesionale, ci tocmai datorită acestora. Confesiunea nu ne limitează mai mult decît o face propriul nostru chip. Întîlnirile veritabile dintre credincioși de diferite confesiuni nu sunt întîlniri între creștini pur și simplu tocmai pentru că întîlnirile reale dintre oameni nu se petrec niciodată între oameni pur și simplu. Omul pur și simplu este o ficțiune la fel de periculoasă pentru omul concret precum este creștinul pur și simplu pentru protestant, catolic sau ortodox.