vineri, 26 august 2016

Spălătoria



„Ca și în cazul Lactate Brădet, îngropat cu onoruri judiciare, și în cazul Hexi Pharma se pregătește punerea mușamalei pe țambal. Au murit oameni din cazul bacteriei e-coli din produsele Lactate Brădet? Au murit. Au murit oameni din cauza infecțiilor nesocomiale, pentru că substanțele diluate ale Hexi Pharma nu eliminau aceste infecții? Au murit. Ei, și? Asta se întâmplă cu oamenii, mai și mor. Dar firmele, mai ales cele românești, trebuie să trăiescă veșnic. Nu contează că mint, înșeală, fură, mituiesc, fac evaziune fiscală. Sunt firme românești și trebuie să trăiască, orice s-ar întâmpla.” http://www.catavencii.ro/editorial/procurorii-care-toarna-apa-n-adevar/

Mușamalizarea cazului este justificată de autorități prin demonstrarea eficienței produselor biocide:

„Prima încercare de mușamalizare a acestui caz a venit de la oamenii din sistemul medical, care au încercat să explice că, și diluate, substanțele de la Hexi Pharma erau eficiente. Adică își făceau treaba. Pentru că asta a testat sistemul în primul rând: eficiența. Cică în multe cazuri substanțele, chiar diluate, erau oarecum eficiente.
Numai că frauda nu în eficiență sau în lipsa acesteia consta. Ci în falsificarea flagrantă a compoziției substanțelor biocide. Dacă în recipienții de plastic cu eticheta Hexi Pharma substanța activă era de 10, 50, 100 de ori mai puțină decât pe etichetă, asta e fraudă.
Cât de eficientă poate fi o astfel de substanță generos diluată? Nu prea putem ști. Dar știm că eficiența financiară era maximă. Dacă vinzi la preț de întreg o chestie diluată de 10, 50, 100 de ori, profitul e mult mai concentrat decât dacă ai respecta rețeta pe baza căreia ai câștigat licitația sau încredințarea directă.
[...] Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a ieșit marți și a lăsat de înțeles că nu e aproape nimic în neregulă cu biocidele de la Hexi Pharma. Că testele de eficiență au și rezultate negative, dar și rezultate pozitive.”

Dar probabil că adevărata eficiență a companiei nu ține atît de profitul pe care-l făcea cu produse diluate, ci de rolul ei în circuitul banilor: sediul central al Hexi Pharma se află la primele două etaje ale unui bloc care aparține Serviciului Român de Informații. La etajul 10 se află spălătoria

Multe firme românești sunt eficiente. De fiecare dată cînd se încearcă mușamalizarea scandalului care le amenință eficiența, putem presupune că la etajul 10 se află spălătoria.