sâmbătă, 24 februarie 2018

Complicitate la viol



Publicații și posturi de televiziune din România, Italia și Marea Britanie au vorbit cu indignare despre abuzurile la care sunt supuși numeroși români care muncesc în Italia; prost plătiți, cazați în condiții inumane, femei violate (https://stirileprotv.ro/special/sute-de-romance-au-ajuns-sclave-sexuale-in-serele-siciliene-tanara-violata-de-patron-si-apoi-obligata-sa-renunte-la-copil.html). Te-ai fi așteptat ca, în acord cu invitația PF Daniel, potrivit căreia oamenii ar trebui „să devină la rândul lor chipuri de lumină și iubire milostivă, adică persoane profund umane” (http://basilica.ro/hramul-centrului-de-presa-basilica-pf-daniel-a-participat-la-vernisajul-expozitiei-marturii-fotografice-din-vremea-patriarhului-justinian/), preoții români din Italia să fie solidari cu victimele. Din cîte se pare însă, un preot catolic, Părintele Beniamino Saco, a fost cel care a anunțat autoritățile în legătură cu aceste abuzuri. Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, în schimb, difuzează un material în care Protopopul Siciliei consideră că aceste cazuri sunt o exagerare, acestea, în măsura în care există, fiind foarte reduse: „aceste cazuri sunt «destul de izolate, iar presa exagerează»” (http://basilica.ro/cum-ai-vrea-sa-fii-tratat-de-un-strain-cand-acesta-vede-ca-tu-ii-furi-caciula-fratelui-tau-roman-protopopul-siciliei-despre-romanii-care-traiesc-pe-insula/; vezi și http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/interviu-smintitor-cu-protopopul-roman-din-sicilia-promovat-si-de-basilica-pentru-preotul-nicolae-chilcos-sclavia-unor-romani-din-italia-e-o-problema-exagerata-si-oricum-e-din-prop/)
Merită reținut că în timp ce Părintele Protopop îi arată cu degetul pe cei care vin la biserică „numai când și dacă au nevoie”, apreciază în schimb intervenția românilor care susţin proiectele misionare ale Bisericii şi prin ajutorul lor «se construiesc și se mențin parohiile ortodoxe în diaspora românească și mulțumim Domnului că ni-i trimite acolo și atunci unde și când avem de făcut o lucrare sfântă»”. Românii care sar cu banii acolo unde și atunci cînd BOR are nevoie au „viaţă ortodoxă autentică”. Nu și acei români care au nevoie de biserică. De ei n-are decît să se ocupe Părintele Beniamino Saco, dacă are chef.
 Nu-l putem numi sclav pe Protopopul Siciliei, Părintele Nicolae Chilcos. El stă acolo de bună voie. Nu-i putem numi sclavi pe intelectualii publici care justifică sclavia românilor în numele darului libertății. În definitiv, unii dintre ei au fost decorați de Patriarh (http://basilica.ro/apreciere-si-recunostinta-patriarhul-daniel-a-oferit-distinctii-personalitati-si-jurnalisti-romani-care-au-promovat-anul-comemorativ-2017/). Nu putem numi ierarhia BOR o adunătură de sclavi. Au ajuns acolo, cu toții, de bună voie.
Dar îi putem numi complici la viol.