marți, 8 mai 2018

Pesticide și pesticizi



Dacă vi se întîmplă ca atunci cînd încercați să cumpărați cireșe, căpșune, ardei, carne, lapte sau pîine, să întîlniți anunțul „Atenție! A nu se consuma coaja, sîmburii, miezul sau codițele! Orice parte a produsului este toxică! Nu consumați decît ambalajul sau eticheta! Sînt făcute cu grijă din materiale reciclabile!” e bine să știți că nu este vorba despre o eroare.
Multă lume crede că pesticidele se reduc la agenții chimici sau biologici de combatere a dăunătorilor. Ne este greu să admitem existența unor agenți ideologici însărcinați cu combaterea acelor dăunători pe care ei i-au produs în primul rînd: pesticizii.
De regulă, pesticizii au mai multe bărbi, dar o singură trompă.
Fără pesticizi nu am fi avut niciodată nevoie de pesticide.
Trompa care ne este arătată uneori trezește pe bună dreptate interesul multor consumatori. Unii sînt doar naivi, alții curioși, iar cei mai mulți s-au săturat de gustul fad al etichetelor, și-și doresc măcar uneori ceva mai suculent, delicatese precum cele de care poate pe bună dreptate sînt bănuiți că se bucură pesticizii.
Din păcate, produsul respectiv este rezervat încă din timpul comunismului apărătorilor democrației, liberalismului și capitalismului. 
Este rezervat încă din timpul ateismului apărătorilor de astăzi ai credinței. Ai credinței că există trompă după moarte.