vineri, 4 mai 2018

Astropolitică


Să ne închipuim că PSD-ul este o planetă, una dintre importantele planete ale sistemului politic românesc. Bineînțeles, nici una dintre planetele familiare – PNL, PSD, ALDE, UDMR, MP – nu este o stea, deși fiecare dintre ele pretinde acest lucru. În termeni astropolitici, sistemul politic românesc este de fapt o anomalie, un sistem plurisolar: cîte ambasade străine la București, tot atîția sori.
Acuma, fiecare dintre aceste planete are un anumit număr de sateliți. Cei mai mulți apar și dispar; alții continuă să graviteze în jurul planetelor, atrași de ochii lor albaștri.
Toate planetele din sistemul nostru politic au ochi albaștri. Este prima condiție pentru a deveni planetă.
Dar nu este o condiție suficientă: chiar în aceste zile asistăm la un moment dramatic: transformarea unei planete într-un satelit.
Fenomenul a fost remarcat de numeroși observatori. Singura întrebare care se (mai) pune este în satelitul cărei planete se transformă PSD-ul.
Viețuitorii optimiști ai planetei PSD speră că se vor transforma în praf de stele. Cel puțin asta par să spere „victimele” PSD, care cer daune morale pentru ofensa care le-a fost adusă.
Problema este că planeta PSD nu a fost niciodată o stea. Iar în urma scandalului „reparației morale”, nu va mai rămîne din ea nici măcar o planetă.
Să le fie praful cosmic ușor!