joi, 10 mai 2018

Gaudeamus Igitur


Dacă doriți să înțelegeți de ce peisajul românesc de după plecarea Doinei Cornea arată mai dezolant decît în timpul vieții ei, ba chiar mai dezolant decît era în vremea comunismului, citiți textul dlui Alexandru Racu „Lumânarea și girofarul” (https://alexandruracu.wordpress.com/2018/05/09/lumanarea-si-girofarul/)
Lumea românească arată jalnic pentru că, de fapt, nu-i lipsește Doina Cornea. Nu-i lipsesc, adică, bunul simț, simțul dreptății, credința. La drept vorbind, valorile pentru care a luptat Doina Cornea ne incomodează. Odată cu plecarea ei, am început să ne simțim mai bine.
Vorba unui clasic în viață: Să trăiți bine!
În 1983, Doina Cornea era dată afară din Universitatea Babeș-Bolyai. Într-un interviu, Doina Cornea prefera să nu-și amintească de mizeriile pe care i le făcuseră colegii ei universitari pînă în momentul demiterii. Despre Cluj, în general (polul civilității pentru mulți dintre românii de astăzi), avea amintiri mai degrabă nefericite.
În 1983, actualul patriarh Daniel era lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveția și și profesor asociat la Geneva și Fribourg (https://ro.wikipedia.org/wiki/Patriarhul_Daniel).
În 1983, domnul Gabriel Liiceanu era bursier al Fundației Alexander von Humboldt (https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Liiceanu).
Biserica trebuia salvată.
Limba curată trebuia salvată.
Astăzi, limba continuă să fie salvată: dacă n-ai decît un procent de 5% de minciună în teza ta de doctorat, ești curat.
Astăzi, Biserica continuă să fie salvată. Chiar și cu mai puțin de 5%: este suficient să donezi 2% din impozitul pe venit pentru a fi mîntuit.