miercuri, 11 decembrie 2019

Cerul salvator


„Ridicați privirea din ecran, din acest cer virtual care vă orbește sufletește!” îndeamnă recent PS Macarie al Europei de Nord, pentru a continua: „Priviți cu milă și grijă la chipurile celor  din preajmă, apoi înălțați-vă privirea spre cer, privind spre Mântuitorul Hristos, de la Care se pogoară toată darea cea bună și tot darul desăvârșit”. http://episcopiascandinavia.se/ps-episcop-macarie-nu-va-lasati-garboviti-de-telefoanele-si-ipad-urile-voastre/
De oameni ca episcopul Macarie avem nevoie. Ne trebuie oameni care privesc numai spre cer. Dacă privești numai spre cer, ai șansa să vezi aurora boreală în direct, ca episcop al Europei de Nord. Au mai fost cazuri.
Dar chiar dacă nu ajungi episcop, tot merită să privești numai spre cer. În primul rînd, poți pretinde că te ocupi de lucrurile cu adevărat importante, eliberîndu-te astfel de povara nedemnă de un om ceresc a murăturilor pentru iarnă. În al doilea rînd, starea vremii devine pentru tine un domeniu de expertiză.
Aparent, există și unele dezavantaje minore. De pildă, poți oricînd să dai în gropi. Dar și acest lucru este discutabil: poate e o ispită, poate e lucrarea vrăjmașului.
Chiar și-așa, spre deosebire de cei care dau în gropi pentru că se uită în ecran, tu ai mai mult decît o scuză – ai o cauză, ai o misiune. Iar dacă nimerești peste un urs polar atunci cînd privești numai spre cer, nu mai apuci decît să-ți pui o singură întrebare: Era Ursa Major sau Ursa Minor?
Întrebarea variază desigur odată cu cerul pe care l-ai privit: constelația poate fi Lynx, poate fi Musca, Phoenix sau Taurus. Dar niciodată Lupus. Pe de o parte, pentru că de fiecare dată este îmbrăcat în haine de oaie. Pe de altă parte, pentru că nu se coboară din cer: este chiar lîngă tine, îndemnîndu-te să-ți înalți privirea.