vineri, 13 decembrie 2019

Homo homini ursus


Marius Oprea îl propune pe prințul Charles la tronul României: „Am văzut într-un sondaj de opinie realizat de Avantgarde în 2018 că prinţul Charles se bucură de încrederea a 54% dintre români.” (https://www.mediafax.ro/social/istoricul-marius-oprea-cere-restaurarea-monarhiei-in-romania-dosar-penal-impotriva-republicii-18508429). Să nu ne grăbim totuși să deducem din acest procent vreo concluzie optimistă: procentul de iresponsabili din România este în realitate cu mult mai mare, fiind determinat de cei aproape 80% de cetățeni români care au refuzat să voteze pentru familie la referendumul din 6-7 octombrie 2018. Cu toate acestea, aș fi curios să știu care jumătate dintre români are încredere în Charles: cea care votează, sau cea care nu votează? Să fie vorba despre români din ambele jumătăți? 
Un lucru este sigur: nu au încredere în Charles cei care nu au încredere în urși. Mă refer la urșii adevărați, cei care devastează gospodării și atacă oameni. De pildă, nu pot avea încredere în Charles locuitorii din Rucăr, județul Argeș, care au mai puține drepturi de a locui în zonă decît urșii (https://www.nostrasilva.ro/evenimente/conservation-carpathia-dreptul-de-fi-m%C8%83ncat-de-urs/).
Printre finanțatorii Fundației Conservation Carpathia, un cartel care a pus ghearele pe Parcul Național Piatra Craiului (https://pressone.ro/cartelul-din-carpati) se numără și Toby Aykroyd, care „reprezintă iniţiativa Wild Europe, susţinută de Prinţul Charles al Marii Britanii (HRH The Prince of Wales), care urmăreşte influenţarea legislaţiei europene în favoarea conservării vieţii sălbatice” (https://adevarul.ro/locale/pitesti/miliardarii-straini-cumpara-padurile-virgine-romania-salveze-am-cheltuit-5-milioane-euro-reconstructie-ecologica-1_5ad034ecdf52022f75c56cc6/index.html)
În procesul dintre Nostra Silva și Conservation Carpathia/ Christoph Promberger,  „Conservation Carpathia şi Christoph Promberger au obținut scrisori de sprijin de la Sir Charles and Lady Burrell” (https://www.nostrasilva.ro/activitati/nostra-silva-c%C8%83stiga-procesul-cu-fundatia-conservation-carpathia-si-christoph-promberger/).
Oamenii adevărați nu au încredere în urși pentru că oamenii adevărați știu ce înseamnă un urs adevărat. Au încredere în urși oamenii de pluș; cărțile și filmele de animație cu Winnie the Pooh și Paddington au făcut din omul de pluș un expert în materie de urși.
Românii de pluș s-au grăbit să deducă din pasiunea prințului Charles pentru România o pasiune egală pentru români. Fals: pasiunea prințului Charles pentru România vine din pasiunea prințului Charles pentru marmeladă, miere, aur („munții noștri aur poartă”), belvedere și multe mii de hectare de zonă montană împădurită.
Spre deosebire de oamenii adevărați, oamenii de pluș sînt întotdeauna în siguranță. Nimeni nu s-ar gîndi să-i atace vreodată. N-au nimic înăuntru. Din acest motiv, oamenii de pluș nu vor vedea și nu vor simți niciodată nu doar ghearele și colții istoriei, dar nici mîngîierea unei gospodării țărănești. Omul de pluș trăiește în stres și tînjește după relaxare: adică după mai mult confort – după mai mult pluș.
         Am motiv să cred că, în mare măsură, încrederea și simpatia românilor de pluș pentru prințul Charles provin din neîncrederea și antipatia lor pentru românii adevărați. Chiar dacă în lumea lui Disney personajele animate și cele reale se împacă uneori foarte bine, în lumea reală neîncrederea reciprocă este de nedepășit. Prin urmare, în conflictul dintre urs și om, românii de pluș vor fi întotdeauna de partea ursului. Din simplul motiv că un urs este mult mai ușor de împăiat decît un om. Pentru un urs nu-ți trebuie decît un glonte. Pentru un om ai nevoie de ani întregi de manipulare, de îndoctrinare, de reeducare bazată pe diversitate, incluziune și toleranță, de transformarea curajului în tupeu, a sincerității în impostură, a caracterului în oportunism, a libertății în servilism. 
         Cei doi frați mai mari ai lui Harap-Alb erau oameni de pluș: de frica tatălui îmbrăcat în blană de urs, n-au mai trecut podul și n-au mai trecut nici povestea. Au dispărut cu totul din basm. Împărăția lui Verde-împărat le-a rămas inaccesibilă așa cum unui om de pluș îi este inaccesibil orice lucru adevărat.