duminică, 27 august 2023

BOR în folosul comunității

 

Preotul Constantin Sturzu vede în reducerea ostilității mass-mediei față de BOR un „test de maturitate” și o „schimbare de paradigmă”, constatînd satisfăcut că „există semnificative îmbunătățiri la capitolul „expunerea în presă a Bisericii”. Reducerea „campaniilor mediatice negative” și înmulțirea „ştiril[or] şi reportajel[or] despre lucrurile frumoase desfășurate de Biserică” reprezintă pentru Purtătorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei un semn că „împreună, vom putea fi părtași la multe alte lucruri de folos care se pot împlini atunci când există inițiativă, deschidere și implicare sinceră în folosul comunității.” (https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-test-de-maturitate-proiectul-a-varlaam-a-scoala-viitoruluia--361111.html; am făcut unele observații în postare anterioară). Episodul descris însă în capitolul 19 din Faptele Apostolilor ne arată însă că într-o comunitate păgînă ori seculară, implicarea creștină este percepută mai degrabă în mod nefavorabil, ca o pagubă adusă comunității. Acesta este motivul pentru care în întreaga fostă creștinătate, acțiunile creștine sunt privite cu suspiciune și sunt luate măsuri de limitare sau chiar de anihilare a mărturiei și comportamentului creștin în societățile occidentale secularizate, în timp ce credințele păgîne sunt încurajate. Motivul pentru care tabăra seculară nu critică unele dintre proiectele BOR nu ține de faptul că lumea s-a schimbat în bine, devenind brusc receptivă față de creștinismul ortodox, cum sugerează pr. Sturzu, ci de faptul că BOR s-a schimbat în rău, asemănîndu-se tot mai mult cu lumea.

Problema cu dracul nu este că „ne dă o râvnă nemaipomenită la mărturisire acolo unde nu e nici timpul, nici locul, dacă nu ne poate opri cu totul, numai să ne ducă în cealaltă extremă, să compromită propovăduirea noastră” cum credea pr. Sturzu cu altă ocazie (https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/si-demonii-cred-dar-il-pot-ei-propovadui--352775.html). De fapt, demonii cred în Dumnezeul adevărat, dar propovăduiesc un fals Dumnezeu, un dumnezeu surogat, corespunzător ortodoxiei surogat în care a fost transformată ortodoxia românească de agenții Marii Transformări.  

De ce să elimini creștinismul, cînd îl poți redefini în vederea transformării lui într-un instrument vital al Revoluției?