vineri, 12 februarie 2016

Apocalipsa acum



Ar fi o mîrșăvie ca ortodocșii să folosească cazul Georgianei, fata de 19 ani care a murit în noiembrie anul trecut din cauză că familia ei, membră a sectei „Martorii lui Iehova”, a refuzat din motive religioase administrarea transfuziei de sînge de care Georgiana avea nevoie în urma unui grav accident. Manipularea suferinței este întotdeauna o mizerie, și nu face decît să compromită și mesajul o dată cu mesagerul.
În același timp, ar fi o mîrșăvie ca ortodocșii să nu vorbească despre astfel de cazuri din motive de ecumenism, de respect inter-religios. Și într-un caz, și-n celălalt, comportamentul nu ar exprima decît aceeași mentalitate de merchandiser, cu diferența că în timp ce primul intenționează să (re)cucerească o piață, cel de-al doilea respectă teritoriul fiecărui jucător.
Dacă ești cinstit, nu vorbești despre suferință. Dacă ești o bestie, o ignori. Dacă nu ești decît o slugă, o capitalizezi în favoarea stăpînului tău (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/2016/02/crucea-la-doua-capete.html, http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/2016/02/etica-ortodoxa-este-spiritul.html). Dacă ești om, taci lîngă cel care suferă. Iar dacă ești făcut din altceva decît majoritatea oamenilor, suferi împreună cu cel care suferă. Dar asta este o ispravă a altor timpuri. O amintim doar așa, fără să știm de fapt prea bine ce înseamnă.
Acolo unde începe crima se oprește nu doar libertatea religioasă după cum observă corect autorul articolului din care am aflat despre tragedia respectivă (http://www.catavencii.ro/libertatea-religioasa-se-opreste-acolo-unde-incepe-crima/), ci și orice fel de respect. În măsura în care tace în legătură cu astfel de nenorociri, BOR împarte vina pentru moartea unor copii sau tineri precum Georgiana cu părinții ei, cu secta Martorii lui Iehova și cu medicii care intervin uneori prea tîrziu. Dacă BOR este Biserica Ortodoxă Română, atunci toții românii sunt ai ei, nu doar cei ortodocși. Iar dacă nu admite acest lucru, atunci corect ar fi să-și schimbe numele în BRO, Biserica Românilor Ortodocși. În felul acesta și-ar merita în sfîrșit numele pe care l-am văzut scris de o mînă nevăzută, doar poate cu atît mai profetică, pe zidul Facultății de Teologie Ortodoxă pe vremea cînd o frecventam ca student: „Secta ortodoxă”.
Încerc să înțeleg de ce Iuliei Ionescu i-a fost acordată, în comparație cu tragedia Georgianei, o atenție disproporționată: nu doar pentru că era o elevă bună de la un liceu de elită din Capitală, ci mai ales pentru că fugise de acasă la o mănăstire ortodoxă (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/2014/02/safe-house.html). Media, care se folosea de cazul Iuliei pentru a discredita BOR, întîlnea replica BOR, care se apăra folosindu-se de Iulia, pe care o discredita: o tînără care a luat în serios prostiile cu Apocalipsa, suna una dintre apărările BOR.
Foarte probabil, și Georgiana le-a luat în serios. Copii și tineri trebuie să moară pentru că BOR nu se mai ia în serios pe sine însăși. Ce-i drept, Apocalipsa se vinde greu: cum să ceri fonduri pentru Catedrala Mîntuirii Neamului în pragul Apocalipsei?