miercuri, 9 ianuarie 2019

Vorba de anti-cultură


În cadrul unei întîlniri dintre cîțiva savanți adunați în vederea formulării unui răspuns la întrebarea „ce este natura umană?”, amintește Alan C. Carlson în debutul conferinței sale pe tema patriarhatului și a rolului bărbatului în istoria civilizației umane (https://www.touchstonemag.com/touchstone-conference/2018/is-patriarchy-inevitable-allan-carlson.php), discuția s-a concentrat asupra ideologiei decisive a secolului 20. Ce sistem de idei a schimbat cel mai mult modul de gîndire al oamenilor? Cei prezenți au ajuns la concluzia că feminismul este ideologia care a afectat cel mai mult gîndirea oamenilor, mai mult decît comunismul, fascismul sau nazismul.
Săptămîna aceasta, la Radio România Cultural, în cadrul emisiunii „Vorba de cultură”, de luni pînă vineri de la 12 la 12.30, o puteți auzi pe artista și curatoarea Simona Vilău. Interviul a mai fost difuzat și la începutul lui decembrie 2018 (http://radioromaniacultural.ro/vorba-de-cultura-invitata-artista-si-curatoarea-simona-vilau/), dar probabil că anumite idei trebuie repetate astfel încît ele să ne afecteze iremediabil.
Cum ar fi concluzia ediției de astăzi: „După Referendumul din 7 octombrie, am început o serie de oameni puși în colivie”.