luni, 21 octombrie 2019

Sîngele adevărului


Astăzi au fost prăznuiți Sfinții Mărturisitori Ardeleni: Sfinții Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Sfântul Mucenic Nicolae Oprea, Sfinții Mucenici Ioan, Preotul din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel. De ce a fost recunoscută sfințenia acestor bărbați? Nu pentru că au pătimit pentru mărturisirea lor, ci pentru că mărturisirea lor era adevărată.
Adevărul este sfînt. Mărturisirea adevărului este sfințitoare. Atunci cînd mărturisirea adevărului este împiedicată prin violență, sîngele continuă să mărturisească: „şi a zis Domnul: «Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă către Mine din pământ».” (Facerea 4, 10). Mărturisitorul poate fi redus la tăcere, dar sîngele lui nu poate fi făcut să tacă, nu poate fi cumpărat, nu poate fi uitat. Pentru că sîngele mărturisitorului este sîngele mărturiei lui. Mărturisitorul adevărului este adevărul. Sîngele mărturisitorului este sîngele adevărului. Adevărul sîngerează pentru că este viu. Este viu pentru că este Persoană și sîngerează pentru că are Trup.
În ce a constat mărturisirea Sfinților Mărturistori Ardeleni? În adevărul ortodoxiei. În adevărul românilor ortodocși.
Cine i-a ucis, torturat, chinuit? Adversarii adevărului.
Care este adevărul pe care-l mărturisim astăzi, două secole și jumătate mai tîrziu? Cei mai mulți creștini ortodocși mărturisesc minciuna dușmanilor adevărului. Mărturisesc false adevăruri: toate religiile sînt adevărate. Toate religiile duc la Dumnezeu. Orice religie este o cale la fel de bună ca oricare alta spre Dumnezeu.
Mărturisim adevărul Imperiului pluralist, prefăcîndu-ne că nu știm că Cetatea Omului este potrivnică Cetății lui Dumnezeu. Mărturisim adevărul UE. Dar orice imperiu este un imperiu al răului, inclusiv imperiul binelui. În istorie nu există imperii ale binelui. Există doar o împărăție a binelui, dar ea este în afara istoriei și în afara timpului.
Visarion și Sofronie, Nicolae și Ioan și Moise Măcinic din Sibiel nu au murit pentru o țară ca afară. Nu au murit pentru o țară ca nicăieri și nici pentru o țară ca oricare alta și în nici un caz pentru una din Vest. Au murit și au mărturisit pentru o țară ca a noastră.
Dar noi nu mai știm ce înseamnă o țară ca a noastră. Noi nu știm ce înseamnă „a noastră”, pentru că noi nu mai sîntem noi. Am uitat, sau ne-am lăsat cumpărați, sau ne-am lăsat intimidați, globalizați, imperializați.
Ne-am lăsat imperializați pentru că am uitat de Împărăția Tatălui. Atunci cînd uiți de Tatăl, uiți de identitatea ta de fiu sau de fiică. Cînd uiți de statutul tău de fiu, te mulțumești ca simplu porcar – îngrijitori, menajere, bone. Ștergător la fundul decrepiților și bolnavilor Imperiului. De ce românii primesc slujbele cele mai înjositoare în Imperiu? Pentru că sînt cei mai nobili dintre popoarele Imperiului. De ce sînt ei cei mai nobili? Pentru că le-a fost încredințat adevărul cel mai înalt.
Sfinții Mărturisitori Ardeleni au cerut Episcop român ortodox. Imperiul nu admitea prezența unui episcop ortodox român care ar fi păzit și transmis adevărul cel mai înalt.
Astăzi avem destui episcopi ortodocși români. Imperiul nu are nimic împotrivă. Întrebarea este dacă Sfinții Mărturisitori Ardeleni ar mai cere și astăzi asemenea episcopi ortodocși români.
Tot astăzi s-a făcut pomenirea Cuviosului Ilarion cel Mare, un mare bătrîn din secolul IV: „Bolnavii veneau la Sf. Ilarion pentru vindecare și acesta îi slobozea tămăduiți la casele lor, fără să le ceară plată, spunând că harul lui Dumnezeu nu era de vânzare.” (https://ro.orthodoxwiki.org/Ilarion_cel_Mare)
Harul lui Dumnezeu nu este de vînzare. Adevărul nu poate fi cumpărat pentru că nu poate fi vîndut. Ierarhia BOR, în permanentă negociere cu lumea (sub pretextul „conlucrării” dintre cler și mireni, vezi https://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2019/01/preoti-cu-elita-n-frunte.html), nu pare să fi înțeles acest lucru nici măcar după experiența dură a referendumului pentru familie de anul trecut. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvînt al BOR, continuă să vorbească de pe poziții de forță, în ciuda faptului că, oricît s-ar strădui, BOR nu poate negocia cele trei milioane de voturi exprimate în sprijinul familiei (https://newsweek.ro/social/biserica-ortodoxa-sprijina-sanificarea-morala-a-societatii). Pentru că acele voturi nu aparțin BOR: aparțin adevărului. Nu sînt trei milioane de voturi, ci o singură mărturisire.
Din punct de vedere creștin, România se află astăzi într-o situație chiar mai grea decît cea în care se aflau românii transilvăneni în urmă cu aproape trei veacuri: România de astăzi nu face parte dintr-un imperiu catolic, ci dintr-unul anticreștin. Cu atît mai mult avem nevoie astăzi de episcopi români ortodocși. Pentru asta au trăit și au pătimit mărturisitori precum Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Nicolae Oprea, Ioan din Galeș sau Moise Măcinic din Sibiel.