luni, 25 ianuarie 2021

Cum s-au împrietenit Petrică și Lupul

Antihristul din vaccin nu va mai putea susține prea mult credința ortodocșilor fundamentaliști, majoritatea revenind la articole mai sigure ale crezului fundamentalist precum 5G sau codul de bare. Ortodoxia „luptătoare” și-a demonstrat cu această ocazie virtuțile sectare, manifestând exact genul de așteptare milenaristă al grupurilor creștine radicale americane, cu deosebirea interesantă că în timp ce fundamentalismul neoprotestant este orientat spre A Doua Venire a lui Hristos, a cărei dată este recalculată de fiecare nouă generație de credincioși, fundamentalismul ortodox este mai interesat de venirea Antihristului, pe care-l așteaptă cu înfiorarea celui care știe că nu are nici o șansă.

Asemănarea dintre ortodocșii fundamentaliști și corespondenții lor neoprotestanți poate fi regăsită și în interesul exclusiv acordat de ortodocși afirmațiilor profetice ale unor trăitori ortodocși cu reputație ascetică și, desigur, pasajelor apocaliptice din Scripturi, în corespondență cu afirmațiile profetice ale diverșilor pastori vizionari neoprotestanți. Asemănarea nu este întîmplătoare. Dimpotrivă, apariția unui astfel de mediu ortodox fundamentalist era inevitabilă în condițiile vitrege în care se află ortodoxia românească în ultimii douăzeci de ani: abandonați de un cler care nu-și mai asumă misiunea învățătorească (decît pentru a contrazice învățătura ortodoxă însăși, după cum am arătat în mod repetat în postările de pe acest blog), credincioșii ortodocși au rămas la voia materialelor conspiraționiste din Statele Unite. Ironia situației este că ortodocșii fundamentaliști au ajuns să facă „ascultare” tocmai de cei pe care-i consideră „sectanți”, „rătăciți” sau chiar „demonizați”. Cine ar fi crezut că obiectivele mișcării ecumeniste, denunțată de fundamentaliștii ortodocși, aveau să fie realizate tocmai de ei!

Nu vreau să spun că nu pot exista persoane, cercuri sau instituții care ar urmări direct sau indirect manipularea, supunerea sau desființarea unor grupuri de populație, ba chiar a omului însuși în numele unui bine superior. Tehnologia modernă poate contribui cu siguranță foarte mult în acest sens. Tocmai de aceea mi se pare greu de înțeles de ce creștinii fundamentaliști sau moderați au ignorat deliberat apelul lui Mircea Platon de împiedicare a digitalizării învățămîntului (https://www.scoalaclasica.com/text?fbclid=IwAR2TJ4IJzUWSOu9PLoZTNYrCGUca74Zzi-t4eIb8VqGYBzWxVtRf1T5HgXU), preferînd amenințarea imaginară a antihristului din vaccin amenințării reale și iminente a cibernetizării minții și sufletelor copiilor din România. Oare pentru că nu au primit nici un text sau videoclip de la frații lor de peste Atlantic în legătură cu antihristul din ecran? Un răspuns posibil este că mediul ortodox fundamentalist depinde total de ecran, de internet, încît îi este practic imposibil să denunțe caracterul manipulator real al lumii digitale, în timp ce ortodocșii moderați consideră digitalizarea educației fie ca pe un rău necesar, fie chiar ca pe un lucru bun, de vreme ce oricum ne îndreptăm spre o eră digitală. Voi reveni asupra lipsei de reacție a lumii ortodoxe în legătură cu problema digitalizării educației românești într-o postare următoare.

După ce povestea cu vaccinul va fi epuizată, probabil că în discursul fundamentalist va reveni 5G-ul ca amenințare mai convingătoare. Sau chiar o sinteză a lor. Lupul își schimbă doar părul, nu și năravul, mai ales de cînd a descoperit că se poate furișa mai ușor cu ajutorul radiațiilor electromagnetice. Sigur, un lup imaginar este numai bun pentru a ne alunga puțin plictiseala. Numai că ceea ce nu știu ortodocșii fundamentaliști este că atunci cînd iei răul prea în serios se întîmplă același lucru ca atunci cînd nu-l iei deloc în serios, cum fac ortodocșii liberali educați de elita păgînă de la noi: îl dezlegi și-l chemi la tine.

Actuala atmosferă de plictiseală și scepticism a creștinilor educați sau cea de panică și confuzie a credincioșilor fundamentaliști produc de fapt, separat sau împreună, condițiile ideale pentru venirea antihristului. Primul lucru pe care-l va face acesta ar fi să ne scape de lupi pentru totdeauna. Cel puțin, asta va promite. Cum să nu devină atunci tocmai ortodocșii fundamentaliști credincioșii lui cei mai devotați?