sâmbătă, 9 ianuarie 2021

România cu un gol în inimă

 Este foarte probabil ca obiecțiile ridicate de echipa lui Trump în legătură cu validitatea alegerilor să fi fost respinse de judecători din capul locului, fără vreo verificare riguroasă. Nu neapărat în virtutea unui complot anti-Trump, ci în virtutea consecințelor posibile implicate de recunoașterea fraudării de instanțele judecătorești. Demonstrarea fraudei ar fi demonstrat nu atît victoria lui Trump, cît convingerea electoratului lui Trump în privința adversității vizibile a democraților față de democrație, libertate și mai ales față de poporul american. Ar fi însemnat că una dintre cele două forțe politice principale din Statele Unite acționează împotriva intereselor statului american. Dacă s-ar fi demonstrat fraudarea alegerilor și complicitatea instituțiilor statutului la acest plan, stînga ar fi ieșit din istorie, „sfințenia” democrației ar fi fost compromisă iar excepționalismul american și-ar fi manifestat vulnerabilitatea. Toate acestea i-ar fi expus pe republicani riscurilor implicate de o guvernare reală urmărită de altfel de Trump, însă de care au fost salvați de BLM și covid. Republicanii l-au urît pe Trump mai mult decît democrații și acesta este unul dintre motivele pentru care rezultatul alegerilor, fraudat sau nu, le convine republicanilor chiar mai mult decît democraților. La limită, marea lecție a alegerilor prezidențiale din America din 3 noiembrie 2020 nu ne arată că democrații ar fi capabili să fraudeze alegerile, ci că valorile americane tradiționale contează pentru republicani la fel de mult cît contează pentru democrați.

După cum observă Paul Craig Roberts, episodul recent de la Capitol Hill este folosit pentru a pune capăt obiecțiilor față de electorii din statele unde au existat suspiciuni, pentru a transforma suportul popular pentru o cauză națională într-un factor de risc și într-o amenințare la adresa securității naționale și pentru a-l transforma pe Trump dintr-un candidat care putea contesta legal rezultatul alegerilor, într-unul care le contestă ilegal, prin insurecție (https://www.unz.com/proberts/americas-color-revolution-2/). Guvernele europene au confirmat această interpretare prin condamnarea publică a protestului din 6 ianuarie 2021. Această interpretare oferă un precedent prin care orice protest față de încălcarea ordinii democratice este perceput ca o manifestare anti-democratică (vezi observațiile lui Alexandru Racu la https://alexandruracu.wordpress.com/2021/01/08/declinul-imperiului-american/). Falsificarea adevărului fiind o sabie cu două tăișuri, ea produce un proces care, eliberat de criteriul adevărului, scapă mai devreme sau mai tîrziu controlului rațiunii, determinînd acel „cerc vicios al radicalizării” despre care vorbește Alex în textul lui; în felul acesta, orice manifestare anti-democratică va putea fi percepută la nivelul opiniei publice ca o reacție democratică legitimă.

Mi se pare îngrijorător faptul că la protestul din 6 ianuarie de la Capitol Hill a fost adus și un steag românesc revoluționar, cu stema României comuniste decupată. Desigur, cu treizeci de ani în urmă primul nostru gest obligatoriu era să desprindem minciuna de pe simbolul național. Dar simpla eliminare a minciunii nu coincide cu afirmarea adevărului. De aceea, la fel de urgent era să punem adevărul în locul minciunii comuniste. Din păcate, în acești treizeci de ani drapelul nostru a rămas cu o gaură în mijloc, tocmai pentru ca în locul ei să poată fi oricînd pusă o altă minciună. Precum ideea că martirii și eroii români l-ar susține pe Trump: „Calin Georgescu, premierul propus de AUR, a tinut sa arate ca au mai fost si alti romani printre sustinatorii lui Trump. « Tricolorul romanesc este prezent astazi in Washington D.C la marsul de sustinere a lui #Trump. Patriotii americani au raspuns chemarii de a protesta impotriva furtului electoral orchestrat de democrati impreuna cu China, Rusia, Iran, Germania, Franta si alte puteri vrajmase si s-au strans precum motii lui Horea, Closca si Crisan sau Avram Iancu la Tebea. Romania este alaturi de fratii americani», a scris Georgescu pe Facebook.” https://www.aktual24.ro/aur-aplauda-tricolorul-cu-gaura-al-romaniei-fluturat-in-timpul-violentelor-in-fata-capitoliului/

În absența adevărului, în gaura din drapelul național oricine poate pune orice. Drapelul găurit reprezintă nu doar un simbol revoluționar: reprezintă mai ales o Românie cu un gol în inimă, o Românie al cărei organ vital este lipsit în continuare de adevărul care ar putea să o învie. Reprezintă o Românie simbolică, corespunzătoare unui creștinism simbolic (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2019/04/ortodoxia-simbolica.html); și țara, și credința sunt lipsite în mod deliberat de corespondența cu realitatea proprie de cei care au pus mîinile pe drapel și pe Biserică pentru a face ca atît țara, cît și credința să reprezinte realități străine.