luni, 15 aprilie 2024

Deșertul ortodox din peisajul american actual al religiei

 

Kevin Allen, coordonatorul educației adulților din cadrul Bisericii Ortodoxe Antiohiene Sfîntul Barnaba, Costa Mesa, California, 6 noiembrie 2015:

 

[...] Sondajul Pew Forum asupra Religiei a numit Statele Unite „Peisajul religiei.” A fost realizat în 2008. Acesta a fost un sondaj realizat pe toate grupurile religioase din Statele Unite, de diferite vîrste și genuri, inclusiv catolici, nenumăratele confesiuni protestante, evanghelici, precum și musulmani, mormoni, budiști, hinduși și cei care se autodescriu drept creștini ortodocși. Mă refer la rezultatele acestui sondaj pentru că este singurul sondaj amănunțit și amplu despre care știu că a fost făcut de creștinii ortodocși cu privire la credințele lor reale. Aș spera ca Adunarea Episcopilor noștri să extindă acest lucru și să facă o eșantionare mai mare, astfel încît să știe și să vadă unde se află cu adevărat oamenii noștri. Să recapitulăm. Puneți-vă centurile de siguranță.

Dar înainte de a ajunge la asta, criteriile de votare, în primul rînd, nu indică cu adevărat care jurisdicții ortodoxe au fost sondate și știu că mulți dintre voi veți auzi rezultatele și veți spune: „Ei bine, aceasta nu este parohia mea. Noi nu... Asta nu ar putea fi în parohia noastră”, și nu mă cert cu asta. Sunt pe deplin conștient că sondajele au deficiențele lor, pentru că atunci cînd se fac sondaje naționale de 35-40.000 de persoane, în procentul acelui grup noi suntem 0,06% din întreaga populație a țării, deci obținem un eșantion foarte mic. Dar chiar și cu un eșantion atît de mic de ortodocși, cum ar fi în acest sondaj, rezultatele mai ales în comparație cu răspunsurile altor grupuri creștine, ne arată ceva. Apropo, am verificat cu Alexei Krindatch, sondajul pentru Adunarea Episcopilor, și a spus că Pew Research este un sondaj foarte respectabil și de încredere.

Deci, iată prima întrebare: „Credeți într-un Dumnezeu personal?” Doar 49% dintre ortodocșii chestionați în acest sondaj au spus că ei cred într-un Dumnezeu personal. Media națională a SUA a fost de 60%. La ortodocși a fost însă 49%. Jumătate. Și acest lucru a fost mai mic în comparație cu catolicii, care au fost de acord cu declarația în procent de  60%, evanghelicii 79% și protestanții 62%. Deci eram la capătul de jos al scării.

În al doilea rînd: La întrebarea „Este Dumnezeu o forță impersonală?” 34% dintre ortodocșii intervievați au spus că ei cred că Dumnezeu este o forță impersonală, în ciuda învățăturilor noastre clare trinitare și cristologice. Din nou, acesta a fost un răspuns mai mare la această întrebare în comparație cu catolicii, care au fost de acord 29%, evanghelicii doar 13% și protestanții 26%.

O altă întrebare: „Pot  și multe alte religii să ducă la viața veșnică?” 72% dintre ortodocșii chestionați în acest sondaj au fost de acord cu această afirmație, că multe religii pot duce la viața veșnică, iar doar 20% dintre ortodocșii chestionați au spus: „Religia mea este singura credință adevărată care duce la viața veșnică”. Evident, majoritatea a uitat sau nu a citit pasajul de la Ioan 14, 6, unde Iisus spune: „Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decît prin Mine.”

O altă întrebare: „Citiți Biblia?” Mai mult de jumătate – 55% – dintre creștinii ortodocși intervievați au spus că rareori spre niciodată citesc Biblia. Acestea sunt toate informații publice, apropo. Puteți verifica acest lucru. Și aceasta este în era comunicării digitale, unde lecturile zilnice ale Bibliei sunt oferite pe aplicații de telefon și pot fi citite din mers. După cum știm, Sfîntul Ioan Gură de Aur a scris: „Aceasta este cauza tuturor relelor: necunoașterea Scripturii. Mergem în luptă fără arme” (Omilii 19, Comentariu la Coloseni).

Și au fost puse cîteva întrebări despre credințe care sunt foarte mult în știri și forumul public. „Ar trebui avortul să fie ilegal în toate sau aproape toate cazurile?” Și asta a fost înainte de dezbaterea avortului la termen tîrziu. Ei bine, mi s-a părut foarte trist. Doar 30% dintre creștinii ortodocși intervievați au fost de acord cu afirmația conform căreia avortul ar trebui să fie ilegal în toate sau aproape toate cazurile, din nou într-un procent sub media națională a SUA de 43%; Catolici 45% și evanghelici 61%. Și aceasta contrazice direct poruncile noastre scripturale și dreptul canonic.

Un altul: „Ar trebui să fie descurajată homosexualitatea” – nu interzisă, nu ilegală, dar dacă ar trebui descurajată homosexualitatea – „de către societate?” Doar 30% dintre ortodocșii chestionați în sondaj au spus că homosexualitatea ar trebui descurajată, din nou, sub media națională de 40%. Aceasta este în întregul spectru: budiști, musulmani, hinduși, martori ai lui Iehova, adventişti de ziua a șaptea. Catolicii erau la 45% și evanghelicii la 61%.

Deci, concluzia pe care o iau din acest sondaj este că, în ciuda faptului că nu este 100% corectă pentru fiecare parohie din țară, creștinii ortodocși intervievați țineau cont mult mai puțin de Sfînta Scriptură, de învățăturile Bisericii Ortodoxe și de canoanele noastre în comparație cu catolici și evanghelici. Tocmai a apărut un studiu nou al lui Pew, despre care tocmai am fost informat și care este despre certitudinea credinței în Dumnezeu. Din nou, din păcate, și sper că nu deprim pe nimeni, pentru că suntem aici pentru a face ceva în privința asta, ortodocșii chestionați au fost ultimii dintre toate grupurile creștine care-și declară credința 100% în existența lui Dumnezeu, chiar sub mainstream-ul protestant și alții. Deci nu ne-am descurcat bine la aceste sondaje și nu sunt sigur, sincer, dacă episcopii noștri sunt conștienți de acest lucru și de un alt motiv pentru necesitatea educației adulților.

Dr. Andrew Walker, care este predicator laic în Biserica Patriarhală Rusă din Anglia și educator la Universitatea Ortodoxă, observă:

„Ortodoxia a păstrat forma Bisericii în canoanele și teologia ei, dar în practică, creștinii ortodocși au eșuat adesea din punct de vedere normativ să fie Biserica. Adică, forma exterioară a religiei a fost susținută în termeni de rituri și practici, dar uneori a existat foarte puțină realitate interioară a cunoașterii lui Dumnezeu.”

Așadar, aș spune, și mulți alții cu care am vorbit despre acest lucru sunt de acord, că răspunsurile din sondajul Pew sunt, în mare parte, o consecință a lipsei de formare intelectuală solidă și a educației continue ca parte a formării spirituale în Biserica Ortodoxă și mai ales în rîndul tinerilor și al tinerilor adulți și, după cum știm, în parohiile noastre observăm o decădere și decalaje mari între cei cu vîrste cuprinse între 20 și 40 de ani.

Ei bine, care este cel mai important factor în a-i susține pe tineri serioși și dedicați credinței lor pînă la vîrsta adultă? Potrivit unui studiu sociologic de referință foarte important, numit Studiul Național al Tineretului și Religiei – cred că îmi amintesc că era vorba de aproximativ 50.000 de tineri –, părinții care își practică credința cu sinceritate, se roagă consecvent, sunt cei mai importanți factori de influență în legătură cu adolescenții și păstrarea credinței pînă la 20 de ani, și nu orele de cateheză din cadrul parohiei. Potrivit acestui studiu amplu, doar 1%  dintre adolescenții crescuți de părinți indiferenți față de credință mai erau credincioși în jurul vîrstei de 20 de ani. Dar prin contrast – și acest lucru este important – 82% dintre copiii crescuți de părinți care s-au rugat în mod regulat, au vorbit despre credința lor acasă, au acordat o mare importanță credinței lor și au fost activi în congregațiile sau parohiile lor și-au păstrat credința ca tineri adulți.

Ce legătură are asta cu educația adulților? Ce vreau să spun cînd invoc acest sondaj este că dacă vrem să ne menținem copiii dedicați credinței ortodoxe și Bisericii și Împărăției lui Dumnezeu, atunci este esențial să echipăm adulții și părinții în propria lor viață de credință, astfel încît să poată crește copii formați corespunzător, pentru că, după cum ne-a spus Sfîntul Ioan Gură de Aur, căminul este biserica domestică. Acolo are loc adevărata muncă.

(https://www.ancientfaith.com/specials/orthodox_institute_2015_adult_education_building_on_the_foundation_of_faith/adult_education_is_crucial_to_the_parish Selecție și traducere de Gh. Fedorovici.)