vineri, 10 februarie 2017

Despre seringi şi cei care le fac posibile



Ai între 12 şi 14 ani? Vrei să te apuci de droguri, dar nu ai nici o motivaţie? Nu renunţa! Special pentru tine, există proiectul „Necenzurat” (http://www.ana.gov.ro/stire93.php)!
Tocmai am ascultat un interviu la Radio România Cultural, în cadrul emisiunii „Ştiinţa în cuvinte potrivite”, care m-a făcut, pentru prima dată în viaţă, să mă uit după o seringă. Specialistul invitat, care părea să fie coordonatorul proiectului, nu ştia decît doi termeni: „abilităţi de viaţă” şi „implementare”, care sunau exact ca cele două şenile ale vehiculului proiectat pentru deplasări rapide peste vieţile copiilor.
Sunt de modă veche, iar antidotul meu pentru implementări se află mai degrabă într-o sticluţă. În zilele bune, sticluţa e turtită sau, foarte rar, pătrată. Dar acesta este un lux pe care mi-l permit şi pentru că, spre deosebire de copiii din faţa şenilei, eu am scăpat, oarecum.
Copilul este acolo, în faţa blindatului. Nu ai timp să-i strigi „nu fă asta!” Nu ai timp decît pentru a sări lîngă el şi a-l lua în braţe.