duminică, 5 februarie 2017

Ortodoxia interstelară



Am citit nu demult un articol reprezentativ pentru religia UFO (Obiecte Zburătoare Neidentificate, extratereștri, etc., vezi https://en.wikipedia.org/wiki/UFO_religion), care pe lîngă pseudo-argumentele specifice întrebuința și argumente biblice și teologice, citîndu-i pe Origen și Stăniloae laolaltă cu autori de teorii conspiraționiste și pseudo-științifice (vezi la http://www.formula-as.ro/2016/1212/enigme-16/articole-2 sau la http://www.formula-as.ro/2016/1212/enigme-16/pe-urmele-misterelor-biblice-de-cine-se-temea-cain-20603). Pe cînd mă gîndeam la un posibil răspuns, am dat de coperta ediției românești a cărții lui Jean-Claude Larchet, La théologie des énergies divines. Des origines à Saint Jean Damascène (Cogitatio Fidei, 272, Paris: Cerf, 2010) a cărei grafică mi-a demonstrat brusc și necruțător dificultatea sarcinii pe care mi-o propusesem.  





Adepții ufologiei vor găsi aici, în imaginea de pe copertă, mai mult decît un argument, vor găsi recunoașterea creștină a unei civilizații superioare: o navă-mamă tocmai se înalță într-un con de lumină în direcția unei dimensiuni inaccesibile neinițiaților, folosind probabil o energie pe care oamenii obișnuiți, aflați la un stadiu inferior de civilizație, încă o numesc „divină”.
Recenzînd cartea lui Larchet, părintele Job Getcha observă: „Urmîndu-l pe D. Bradshaw («The Divine Energies in the New Testament» SVTQ, 50, 2006, p. 190), autorul subliniază totodată că termenul grec «energeia» este adeseori foarte greșit tradus în limbile moderne, fiind redat prin termeni inadecvați. O astfel de traducere slabă sau inadecvată face ca termenul să treacă neobservat, ori ca semnificația să-i fie atenuată sau înțelesul modificat.” (Job Getcha, International Journal of Orthodox Theology 1:2 (2010), p. 196, http://orthodox-theology.com/ijot/2010-2-review-getcha-larchet-en.pdf).
Nu știu cum este traducerea în română a conținutului cărții, dar poate că nici nu mai contează: înțelesul termenului a fost deja decisiv modificat. UFO-logii, pasionații de ocult și paranormal din România nu pot decît să se bucure la vederea coperții ediției românești. În sfîrșit, convingerile le-au fost confirmate: originea extragalactică a oamenilor, răpirile pe nave extraterestre nu mai pot fi contestate. Din cauza prejudecăților, Biserica nu o poate spune direct, dar totuși, din cînd în cînd dă semne că nu i-a uitat pe adevărații iluminați. Și ce semn putea fi mai potrivit decît imaginea clară a vehiculului intergalactic pe coperta unei cărți dedicate energiilor divine?