sâmbătă, 17 noiembrie 2018

Ceva cu unire înăuntru


Văzînd în urmă cu un an într-un magazin sătesc niște cornuri, am dorit să știu cu ce erau umplute: „Sînt niște cornuri cu ceva înăuntru”, mi s-a răspuns pe un ton nesigur care invita la precauție.
Sărbătorim o sută de ani de ceva cu unire înăuntru.
Ce frumos ne vorbește Radio România cultural despre Sighișoara, despre meșteșugarii și nobilii celor trei națiuni care au dezvoltat localitatea (http://radioromaniacultural.ro/bilet-de-imbarcare-spre-sighisoara-si-mai-apoi-catre-turcia/). Bineînțeles, românii nu se numărau printre cele trei națiuni (maghiari, sași, secui). Ghinion!
Sigur, nu e frumos să vorbim în anul centenar despre abuzurile la care au fost supuși românii ortodocși din Transilvania (https://adevarul.ro/locale/botosani/adevarul-despre-soarta-romanilor-transilvania-timpul-stapanirii-maghiare-s-au-transformat-cuceritii-autonomi-raufacatori-1_574ef1695ab6550cb887dbd4/index.html). În Transilvania, românii au fost sclavi pe propriile lor pămînturi, împiedicați să învețe carte sau vreo meserie din simplul motiv că erau români și ortodocși. Condiție valabilă și astăzi, de altfel: o carieră în științele umaniste sau studii sociale pare să aibă șanse mai mari cu fiecare denunț al caracterului retrograd și intolerant al istoriei și credinței poporului român (https://www.activenews.ro/stiri-diaspora/O-studenta-romanca-din-strainatate-doreste-interzicerea-conferintei-lui-Dan-Puric-de-la-Institutul-National-de-Limbi-si-Civilizatii-Orientale-din-Paris.-Motivul-Nationalismul-actorului-care-vorbeste-despre-%E2%80%9Eplanuri-oculte-de-distrugere-a-Romaniei-147840)

Dar ceva îmi spune că nici despre românii ortodocși din Sighișoara nu vom auzi prea multe în cadrul acestei emisiuni. Din acest motiv merită amintit acest fapt:

„Parohie organizată au avut românii din Sighişoara, numai către sfârşitul sec. al XVIII-lea, neavând nici terenul necesar, nici dreptul de a-şi clădi casă sau biserică, nefiind recunoscuţi ca existenţi de magistratura oraşului. Plângându-se de acest lucru, spune tradiţia, că s-ar fi exprimat bătrânii: „Aşa-ti trebe ţie Ioane, să nu ai nici loc de închinare, dacă ai dat tot pământul păgânilor”. Protopopul Zaharie Boiu, scrie că pe la mijlocul sec. al XVIII-lea, erau aproximativ 120 de familii ortodoxe, care „au închis” cu scânduri şura părăsită din Morenii Sighişoarei, şi au făcut biserică unde veneau de slujeau preoţii din satele vecine. https://protopopiatul-ortodox-sighisoara.ro/biserici-si-manastiri/12505-parohia-ortodoxa-sighisoara-iii.html
 
Pe 1 decembrie 2018 autoritățile ne vor servi fie niște chestii cu ceva unire înăuntru, fie niște unire fără nimic înăuntru.