miercuri, 23 martie 2016

Bolnavi de suflet



Într-o societate organizată după principii abstracte, matematice, are loc o manifestare educativă menită să ilustreze absurdul lumii vechi, ordonată de idealuri și principii confirmate istoric, dar contrazise științific: o femeie îmbrăcată într-o rochie neagră se așază la pian și începe să interpreteze o piesă din repertoriul clasic. Aproape toată lumea din audiență rîde de ceea ce i se pare că reprezintă spectacolul înapoierii. Cîtorva spectatori li se face însă rău. Printre ei se numără și naratorul, protagonistul romanului Noi de Evgheni Zamiatin. Starea de rău, după cum avea să afle ulterior, era simptomul sufletului:
„— Stați prost! Se vede că la dumneavoastră a luat naștere sufletul.
Sufletul? Acest cuvânt straniu, antic, demult uitat. Spunem uneori «suflet lângă suflet», «însuflețit», «fără suflet», dar sufletul
— Este ceva..., foarte periculos, am gângurit eu.
— Incurabil” (Evgheni Zamiatin, Noi, Polirom, 2014, p. 82).

Atunci cînd aud vocea tenebroasă care anunță unul din sloganurile postului de radio Trinitas, „un radio de suflet, pentru suflet”, mă-ntreb despre care suflet este vorba? Sufletul cui? Care este contribuția BOR sub leadershipul managerului Daniel la paza sufletului, care este ajutorul acordat sufletului în războiul nevăzut? Ce treabă are BOR cu sufletul oamenilor? Nici măcar nu e listat la bursă! Cine știe, poate că BOR nu ar fi avut nici o treabă cu sufletul oamenilor dacă rasa de cîini care o conduce (http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/2016/03/stina-de-ciini.html) nu ar fi fost interesată de el. Nimeni nu a contribuit mai mult ca BOR la închiderea sufletului românesc. Și a făcut asta nefăcînd singurul lucru pe care trebuia să-l facă: să spună adevărul.
Îi datorăm doar postului de radio România Muzical boala care ne ține în viață, faptul că ne îmbolnăvim de suflet. Cîtă vreme postul de radio România Muzical rămîne liber de acoperiți și descoperiți, avem toate șansele să devenim, și să rămînem bolnavi de suflet în mod incurabil.
Din sufletul pe care doar tu l-ai păzit, îți urez La mulți ani Radio România Muzical! (http://www.romania-muzical.ro/articol/radio-romania-muzical-19/1394821/3001/1)