marți, 21 mai 2019

Albețea, factor de risc în lupta împotriva Ciumei Roșii


Înțeleg că astăzi are loc atît o lansare de carte, cît și vernisarea unei expoziții dedicate Romanovilor: https://www.activenews.ro/cultura/Dublu-eveniment-cultural-in-cinstea-Romanovilor-lansare-de-carte-si-expozitie-de-fotografii-de-epoca-156051#comentariu-133245
Programarea evenimentului pentru ziua de 21 mai, sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, este ilustrativă pentru zăpăceala generală a ortodoxiei românești de astăzi. Nu doar că Romanovii au demonstrat un spirit criminal și patologic de-a lungul istoriei, dar chiar ultimul reprezentant al dinastiei, cel mai dezastruos dintre Romanovi, țarul Nicolae al II-lea, era total naiv, dacă nu infantil, după cum notează recenzentul biografiei Romanovilor publicată de Montefiore:

„Era lipsit de capacitatea de percepere a realității și încăpățînat în mod absurd, cu excepția situațiilor cînd trebuia să cedeze soției sale isterice, Alexandra. Citind descrierea excelentă a lui Montefiore, îți este imposibil să-ți imaginezi că monarhia rusească i-ar fi putut supraviețui propriei sale conduceri catastrofale. Atunci cînd ambasadorul britanic l-a sfătuit să-și redobîndească încrederea propriului popor, Nicolae a replicat: „Este cazul ca poporul meu să-mi redobîndească încrederea în el!” (https://www.ft.com/content/97ed0ed0-ba36-11e5-b151-8e15c9a029fb)

Simplul fapt că ateismul bolșevic a lichidat o mulțime uriașă de persoane nu le transformă pe toate victimele în martiri creștini; simplul fapt că unele victime au aparținut aristocrației și monarhiei, nu le transformă în niște nobili și împărați creștini.
„Oamenii cît de cît cumsecade, cu portrete încă plauzibile, suferă de paloare, de un anumit deficit mediatic” observă resemnat dl Andrei Pleșu într-un editorial recent (https://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/marea-trancaneala-1)
De o paloare nesănătoasă, simptom al suferinței pentru nedreptate și corupție, par să sufere dl Tudor Chirilă (https://www.activenews.ro/stiri-social/Ce-inseamna-cel-mai-recent-mesaj-al-lui-Tudor-Chirila-impotriva-Bisericii-Ortodoxe-156047), alături de doamna Ana Blandiana, Mihai Șora, Oana-Maria Bogdan (https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/stim-exact-ce-avem-de-facut-interviu-cu-oana-bogdan) și restul #rezistenților.
Nici Romanovii nu par să se simtă prea bine, după cum reiese din deja familiarele fotografii de epocă. Nici nu-i de mirare că fiind atît de albi în obraji și unii, și alții cad atît de ușor victimă ciumei roșii.
Singurii care denotă o sănătate și vitalitate suspecte rămîn toți ceilalți, adică oamenii obișnuiți: „Peisajul autohton nu mai are decît o singură formă de relief: tupeul. Și o singură dimensiune meteo: sfruntarea, ploaia cu baliverne, nesimțirea. Peste toate, o limbă românească chinuită, o patologică lipsă de responsabilitate și onoare.” (https://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/marea-trancaneala-1 )
M-aș bucura desigur să văd că responsabilitatea și onoarea Romanovilor este pusă în slujba poporului intimidat de leșinurile elitei (vezi un articol excelent despre ipocrizia elitei la https://alexandruracu.wordpress.com/2019/05/18/despre-elita-si-lamentatiile-ei/). Mai degrabă însă, ne putem aștepta ca pătimirile ultimilor Romanovi să apară ca niște stigmate pe chipurile palide ale mărturisitorilor adevărului suprem, multicultural și pluralistic. 
Cu siguranță, un asemenea popor nu va cîștiga niciodată încrederea unei asemenea elite. Pentru că o elită atît de palidă nu va cîștiga niciodată încrederea unui popor sănătos.