vineri, 17 mai 2019

Nici o masă fără pește contaminat cu metale grele


De pe o zi pe alta, Ministrul Sănătății s-a convins de caracterul nedăunător al peștilor contaminați. Probabil că a servit o porție, cine știe.
Miercuri, Sorina Pintea sublinia că efectele consumului de pește contaminat nu pot fi observate decît după o perioadă lungă de timp. Dar, preciza ea, dacă ar fi avut o concentrație prea mare de metale grele, peștii aceia oricum ar fi murit, așa că situația nu este chiar atît de alarmantă. Pentru ca joi, adică ieri, să declare că în prezent nu există pericol, de vreme ce nu s-a prezentat nimeni cu simptome.
Ne putem aștepta ca astăzi Ministrul Sănătății să recomande consumul de pește contaminat cu metale grele.

Miercuri: „Imediat după ce am aflat despre acest scandal am luat legătura cu specialiștii în toxicologie, medici, pe care i-am întrebat care ar putea fi posibilele consecințe asupra sănătății celor care au consumat acest tip de alimente. Răspunsul lor a fost următorul: Acest tip de alimente, consumate în timp îndelungat și frecvent, pot să dea încărcări ale organismului cu metale grele, dar care se manifestă după o perioadă mai îndelungată de timp. Adică doi, trei ani. Repet, este vorba despre un consum constant. Dacă încărcătura cu metale grele, pe care noi nu o cunoaștem în acest moment, pentru că nu avem toate datele, ar fi fost foarte mare, cu siguranță acei pești ar fi murit.” https://www.dcnews.ro/peste-contaminat-cu-mercur--sorina-pintea--consecintele-se-vad-in-doi--trei-ani_654415.html

Joi: „Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, la Târgu Mureş, că în privinţa peştelui impropriu consumului asupra cărora se derulează o anchetă penală, în acest moment nu există pericol şi că nu s-a prezentat nimeni la camerele de gardă cu simptome privind intoxicaţia cu metale grele. «Ideea este următoarea: intoxicaţia cu metale grele se produce după un consum îndelungat de produse care au în componenţă metale grele. Dacă nivelul metalelor grele era foarte mare, probabil că nici peştii nu ar mai fi trăit, dar este nevoie să avem toate datele, adică analiza toxicologică a apelor, a cărnii de peşte. De aceea, Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii va lua legătura cu cei de la Agricultură pentru a putea discuta aceste aspecte, dar în acest moment nu există pericol. Nu s-a prezentat nimeni la camerele de gardă cu simptome privind intoxicaţia cu metale grele, deci nu cred să fie probleme în acest moment», a declarat Sorina Pintea. (https://www.agerpres.ro/sanatate/2019/05/16/pintea-in-cazul-mafiei-pestelui-nu-s-a-prezentat-nimeni-la-camerele-de-garda-cu-simptome-de-intoxicatie-cu-metale-grele--309051)