sâmbătă, 22 iunie 2024

Chiar dacă ne-au luat totul, măcar ne-au dat ceva în schimb

 

„Unei națiuni i s-a modificat istoria, i s-a inversat alegerea democratică, i s-au furat timpul, socotelile și cîteva libertăți, și nimeni n-a fost citat la tribunal.

[...] Dacă ar fi existat, Procurorul Poporului ar fi trebuit să redacteze plîngeri penale împotriva președinților României, împotriva premierilor și miniștrilor, a șefilor de Servicii și de parchete, împotriva tuturor celor implicați, de la vîrful puterii politice și al puterilor instituționale, în denaturarea majoră a democrației, în diminuarea libertăților și drepturilor, în deturnarea iremediabilă a viitorului țării. Dacă ar fi existat, Procurorul Poporului ar fi avut multă treabă, iar ăsta e un motiv destul de bun ca să existe.” (Doru Bușcu, „Procurorul Poporului” https://www.catavencii.ro/editorial/procurorul-poporului/)

 

Dar poate că poporul nu ar fi acceptat atît de ușor să i se ia totul dacă nu i-ar fi fost oferită iluzia că a primit de fiecare dată ceva în schimb: i s-a luat țara, dar i-a fost dăruită o țară ca afară; i-a fost luată cultura comună, dar a primit în schimb o incultură comună. I-a fost luată identitatea națională și personală, dar a primit posibilitatea de se redefini singur, personalizîndu-și identitatea cu ajutorul tatuajelor, plăcuțelor de înmatriculare, vopselelor de păr și al unui limbaj dezarticulat.

Nu m-ar surprinde să aflu că victoria naționalei noastre în meciul cu Ucraina reprezintă rezultatul negocierilor pentru renunțarea la un sistem Patriot. Este adevărat că cei care posedă puterea ne-au lăsat astfel cu poarta goală, dar asta nu înainte de a ne dărui o victorie compensatoare. 

Este foarte probabil că Ucraina instalează aceste sisteme pentru a se asigura în fața replicii rusești provocată de un viitor atac ucrainean sever asupra țintelor de pe teritoriul rusesc (ținte care pot fi și civile). Este posibil, desigur, ca și România să se numere în urma acestui act printre obiectivele replicii Kremlinului, dar asta ne-ar face doar să rîdem de prostia rușilor, care încă mai pot să creadă că ar exista aici o țară și un popor care să corespundă hărților geografice și politice. De fapt, nici nu aveam nevoie de sistemul Patriot: arma noastră secretă constă în faptul că suntem atît de distruși încît am devenit indestructibili.