duminică, 31 ianuarie 2016

Discursuri care costă



Nu știu cum privește elita nemulțumirea președintelui Iohannis față de apelul la justiție exprimat de presa locală în legătură cu obținerea ilegală a unei case:

[...] familia prezidențială spune, într-un act oficial adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție, că presa, nenorocita de presă, ba mai mult, presa locală, este capabilă să influențeze opinia și conștiința judecătorilor, făcând asupra acestora presiuni «directe și indirecte».
Este o afirmație extrem de gravă, pe care Klaus Iohannis și Carmen Iohannis vor trebui, în cele din urmă, să o dovedească. Dacă există presiuni directe făcute de presa locală, acestea sunt simplu de demonstrat, prin articolele în care presa locală îi împinge, practic, pe judecători spre o anumită decizie. Dacă există presiuni indirecte, nu ne îndoim că președintele, având acces la informațiile oferite de SRI, poate produce în instanță proba acestor presiuni.
Dar până când aceste probe vor fi prezentate oficial, singurii cu adevărat vinovați, constatați ca atare printr-o decizie judecătorească, sunt soții Iohannis, care trebuie să dea înapoi o casă obținută ilegal. Mișcarea lor, prin care fac vinovată presa de matrapazlâcurile lor, îi coboară pe acești doi parveniți la nivelul lui Traian Băsescu. Numai ăla, negând la rându-i evidența, a fost în stare să spună că frate-su a fost condamnat nu pentru că a luat bani de la interlopi, ci pentru că presa a dezvăluit acest lucru. Iar dezvăluirile presei sunt, după cum se știe, presiuni la adresa judecătorilor.” (http://www.catavencii.ro/vulnerabilul-dom-presedinte/)

E de așteptat ca elita să privească derularea evenimentului cu aceeași tăcere demnă cu care a urmărit și ofensa adusă Regelui Mihai de Traian Băsescu. Doar cînd e vorba să educe masele, elita își capătă graiul, devenind brusc moralizatoare și curajoasă.
În primul episod din Fargo, seria a doua, o judecătoare este asasinată într-un local pentru că a refuzat să deblocheze contul unui investitor cu datorii la Fisc (https://en.wikipedia.org/wiki/Fargo_%28season_2%29). Ce-i drept, mafiotul nu-și propusese să o ucidă. Nu voia decît să o sperie. Doar că judecătoarea era tare. Era ce trebuia să fie pentru că era cum trebuia să fie.
În România, elita nu este ce trebuie să fie pentru că nu e cum trebuie să fie. Grav nu e că uneori nu e nici măcar competentă (vezi în acest sens tema „Clinamen” de pe acest blog http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.ro/search/label/Clinamen). Ci că nu e cinstită. Nu e curajoasă. Din motive de siguranță, este speriată în avans. A ajuns chiar mai puțin decît dosarul unui doctorat dintr-o arhivă mucegăită. De aceea, de cînd clica pedelistă împreună cu cea pesedistă i-au tras doctoratul de sub picioare, încît doctoratul a ajuns să nu mai însemne nimic, elita e încă și mai speriată. Pentru că e chiar mai puțin decît un nimic. Și chiar dacă în tot acest timp elita s-a ținut strîns de putere, tot ar fi căzut. Singurul lucru care o mai susține sunt propriile ei victime.
Nu știm dacă astăzi Vitoria Lipan ar accepta banii, cum consideră dl Avramescu („ceea ce face romanul remarcabil, în felul său, e tocmai faptul că atitudinea eroinei e neobişnuită. În lumea reală, Vitoria Lipan ar fi acceptat câteva mii de euro de la făptaşi. Aţi mai auzit ceva despre atâtea cazuri de politicieni, cântăreţi, afacerişti sau ziarişti care coborau băuţi din maşină în timp ce Salvarea, alături, încărca victimele?” http://www.bursa.ro/editorial/miorita-defecta-53390&articol=53390&editie_precedenta=2009-05-30.html ). Dar dacă victima sau familia ei ajung să accepte banii, nu e pentru că preferă banii justiției, ci pentru că nu mai există justiție. În România, justiția este doar un alt pretext pentru mită. Pentru că nu mai există decît banii. În calitate de consilier al unui președinte al cărui anturaj (din care fac parte și membri de familie) a ajuns în închisoare, dl Avramescu putea face afirmații mai calificate. Sau cel puțin le-ar fi putut corecta între timp. Dacă nu ar fi fost atît de speriat.
Din cîte înțeleg din textul dlui Avramescu, justiția este împiedicată în România de victime, care cad la înțelegere cu agresorul. Avînd în vedere graba cu care elita pune în cîrca oamenilor simpli toate neajunsurile din România de astăzi, cred că ne putem gîndi la fel de bine și la înțelegerile elitei cu agresorul. În fapt, în România de astăzi, omul simplu nu încheie nici o înțelegere. Vitoria nu preferă banii dreptății, ci primește banii doar pentru că nu are cu ce să-și înmormînteze bărbatul. Banii primiți sunt bani de înmormîntare.
Poate că Vitoria Lipan de astăzi primește bani ca să tacă. Dar nu e singura. Iar dacă acest lucru se-ntîmplă e pentru că și alții primesc bani tot ca să tacă. Să nu vorbească adică despre banii primiți de o probabilă judecătoare româncă în localul unde aceasta l-a invitat pe asasin la masă. Din fericire, judecătoarea ia resturile de mîncare la pachet: și elita trebuie să mănînce, nu-i așa?