joi, 13 decembrie 2018

Invaziile păgîne


În familia mea, eu sînt a treia generație de români care i-a așteptat pe americani. În locul lor au venit rușii, mai întîi din 1945 pînă în 1990, apoi din 1990 pînă astăzi. Mai ales astăzi, ne asigură diverse autorități publice din piscina din care se revarsă permanent jeturi de apă și stropi de cinism anglo-saxon.
De astăzi încep să vină turcii, adică imigranții musulmani.
Dar poate că Zizek are dreptate și americanii nu doar că au venit, dar au fost tot timpul cu noi:
„The true threat to our communal ways of life are not foreigners but the dynamic of global capitalism: In the United States alone, the economic changes of the last several decades did more to destroy communal life in small cities than all the immigrants together.” (http://inthesetimes.com/article/18385/slavoj-zizek-european-refugee-crisis-and-global-capitalism, articol foarte bun semnalat de Alexandru Racu în prelungirea discuției prilejuită de propria sa intervenție pe marginea reacțiilor despre primirea în România a imigranților musulmani: https://alexandruracu.wordpress.com/2018/12/08/crucea-de-pe-mall-si-cruciada-penibililor/
În numele căror valori ne opunem refugiaților musulmani? Doine au și ei. Credință au și ei. Au și cultură. Au și unt.
Ne opunem în numele Europei. În numele Germaniei care nu mai are decît cultura untului.
Ne opunem în numele capitalismului global care nu are nevoie de cultura și untul arab. Nu are nevoie decît de petrolul local.
Ne opunem imigranților păgîni săraci în numele unor stăpîni păgîni bogați.
Poate că ne dau și viza, după ce vom termina de distrus toate valorile locale și orice adevăr universal.